Tokom akcije "Nevera" u Sarajevu policajci pronašli ručne bombe, drogu i veću sumu novca

J. Sa.
Foto: MUP KS

SARAJEVO- U jučerašnjoj akciji "Nevera" uhapšene su četiri osobe i zaplijenjena je veča količina marihuane, novca i oružje, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS).

U ovoj akciji, pored Edvina Imamonića (33), koji je uhapšen u ponedjeljak, uhapšeni su i Emir Kabaš, Emir Subašić (33) i Emir Begić (30), svi iz Sarajeva.

Iz MUP-a KS saopštili da su službenici pod nadzorom Tužilaštva BiH izvršili pretrese stanova, ugostiteljskih objekata i motornih vozila koje koriste osumnjičeni.

Policijski službenici su pronašli i privremeno oduzeli:

  • osam ručnih bombi,
  • četiri pištolja sa pripadajućim okvirima i 29 metaka,
  • jednu poluautomatsku pušku sa preklopnim kundakom,
  • veću količinu suhe zeljaste materije koja asocira na opojnu drogu marihuanu,
  • osam PVC vrećica sa materijom koja asocira na opojnu drogu spid,
  • 400 komada metaka različitog kalibra,
  • više mobilnih telefona,
  • digitalne vage,
  • dokumente za koje se sumnja da su krivotvoreni i
  • veću sumu novca.

Kako su ranije saopštili, navodeći inicijale osumnjičenih, akcija je  započeta na osnovu naredbi Suda BiH s ciljem rasvjetljavanja i dokumentovanja krivičnih djela organizovani kriminal.

Pretresi su vršeni na više lokacija na području Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva.

Akcija "Nevera" pokrenuta je nakon dešifriranja aplikacije Skaj kojom su se za komuniciranje koristile brojne kriminalne grupe. 

Dodaju da su tokom pretresa kuće koju koristi E. B. pronašli i oko 130 kilograma aromatiziranog duhana koja na tržištu dostiže vrijednosti oko 31.000KM.

- Duvan su oduzeli službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i protiv istog će Tužilaštvu BiH biti dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu - pojasšnjavaju iz MUP-a.

Imamoviću, Begiću i Subašiću se na teret stavlja krivično djelo organizovani kriminal, dok je za još jednim licem raspisana potraga.

Imamović je ranije osumnjičen za pomaganje u ubistvu Mehmeda Ramića u decembru prošle godine na Pofaliću.

Za ubistvo Ramića, osim Imamovića, osumnjičeni su Amel Jašarević i odbjegli Adel Kabaš, ranije Murtović, dok se Igoru Zuki na teret stavlja pomoć počiniocima nakon krivičnog djela.

Osumnjičena lica su pod istragom da su se na području Sarajeva i šire bavila proizvodnjom i prometom droge, kao i krijumčarenjem droge iz susjednih zemalja radi dalje preprodaje u BiH, te dalje distribucije prema narko-tržištu zemalja EU i tako sticala nezakonitu imovinsku korist.

Osumnjičenim su stavljena na teret krivična djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima neovlašteni promet droge i pranje novca.

U ovom predmetu ostvarena je značajna međunarodna saradnja sa Evropolom.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima, navedeno je iz Tužilaštva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana