Svjedok: Tijelo preminulog zarobljenika bačeno u rijeku

SRNA
Svjedok: Tijelo preminulog zarobljenika bačeno u rijeku

SARAJEVO - Svjedok Tužilaštva BiH Emil Kos rekao je danas na suđenju Ćamilu Ramiću i drugima optuženim za zločine nad zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske na području Goražda, Višegrada i Rogatice da je čuo da je tijelo preminulog zarobljenika, od ukupno njih četiri, bačeno u rijeku o čemu je obavijestio Ramića i komandanta Ahmeda Sejića.

"Nisam od njih dobio nikakvo naređenje. Pretpostavljao sam da su već znali i uradili šta je trebalo", rekao je Kos i dodao da nema saznanja da je vođena istraga o smrti zarobljenika.

Kos, koji je od avgusta 1992. godine bio komandir Vojne policije pri štabu Teritorijalne odbrane, a kasnije Višegradske brigade takozvane Armije BiH rekao je da mu je kao komandiru Vojne policije u Međeđi kod Višegrada prvi pretpostavljeni bio optuženi Ramić.

On je dodao da je obezbjeđenje pritvora, u kojem su bili ratni zarobljenici, obavljala Vojna policija.

Svjedok je istakao da je naređenja dobijao od Ramića i Ahmeda Sejića koji je, prema njegovim riječima, naređenja davao kada idu u borbu.

"Izvještaje sam podnosio onome kome sam bio potčinjen u borbenim dejstvima, a mimo toga Ćamilu /Ramiću/", naveo je Kos.

Svjedok je dodao da je nakon što je ranjen 15. decembra sa Ramićem napustio područje Višegrada i došao u Zenicu, odakle je otišao u inostranstvo i na kraju se nastanio u Kanadi.

Na pitanja odbrane, Kos je rekao da kanadskim vlastima nije prijavio da je učestvovao u ratu, te da mu nije poznata razlika između nadređenosti po stručnoj liniji i rukovodnom smislu, prenosi "Birn".

Osim toga, odbrana je Kosu predočila niz dokumenata, među kojima i one koji se odnose na privođenje, a na kojima se nalazi Sejdićev potpis.

Ćamil Ramić, Himzo Selimović i Ramiz Mićivoda optuženi su za zločine nad zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske na području Goražda i Višegrada od 1992. do 1994. godine.

Sudi se i Mehmedu Dobrači kome su na teret stavljeni zločini nad zarobljenicima i civilima počinjeni 1995. godine na području Rogatice i Goražda.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. januar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana