Svjedoci se u predmetu “Kodeks” ne sjećaju svojih izjava

Nebojša Tomašević
Svjedoci se u predmetu “Kodeks” ne sjećaju svojih izjava

BANjALUKA - Svjedok tužilaštva Vanja Janković u sudnici banjalučkog Okružnog suda je istakla da se ne može sjetiti da je bila u stanu optuženog Milorada Vukovića niti da je s njim konzumirala narkotike.

Jankovićeva je svjedočila u predmetu “Kodeks” u kojem sude šestorki optuženoj za preprodaju kokaina i marihuane. Osim Vukovića, koji je poznat pod nadimkom Luis, na optuženičkoj klupi su Luka Brković, Filip Bojić, Goran Đurica, Aljoša Marić i Saša Mirković.

Zajedno s njima bili su optuženi Petar Marjanović i Vladimir Zečić koji su priznali krivicu i osuđeni su. Marjanović je dobio godinu, a Zečić pola godine zatvora.

Okružni tužilac Dalibor Vrećo kazao je da je svjedok Jankovićeva u istrazi govorila drugačije te joj pročitao ono što je izjavila u policiji.

- U toj izjavi ste rekli kako ste jedne prilike bili u stanu kod Vukovića i da je on izvadio kokain koji ste zajedno konzumirali - kazao je Vrećo te upitao svjedoka zašto sada priča drugačije.

Jankovićeva je odgovorila da se toga ne sjeća i da u posljednje vrijeme ima puno problema te da joj je “život pakao”. Potvrdila je da je njen potpis na izjavi iz istrage, ali da se sada ne može sjetiti da je uopšte rekla to što u njoj piše.

Izjave iz istrage izmijenili su i svjedoci Zlatko Novljanin i Davor Despot. Novljanin je u sudnici istakao da nikada nije kupovao drogu od Brkovića, ali je­ priznao da je kokain uzeo od Marjanovića za prijatelje koji su to od njega tražili. Tužilac Vrećo mu je pročitao izjavu u kojoj je rekao da je čuo da se od Brkovića može kupiti kokain i da je od njega uzimao narkotike za 100 i 500 KM.

- To nije tačno i tu izjavu nisam ni pročitao i u policiji su na mene vršili pritisak. Na lijep način su mi rekli da ću biti gurnut u kriminalnu grupu. Kazali su da imam sreće i da nisam priveden samo zato što u kombiju nije bilo mjesta kada je bila akcija - kazao je Novljanin.

Dodao je da je policajcima rekao da pišu šta hoće te da je izjavu potpisao samo da izađe iz policije. Svjedok Davor Despot u sudnici je istakao da su u policiji na njega vršili pritisak i govorili mu da će biti osuđen na pet godina zatvora. Istakao je da su ga tako prisiljavali da bilo šta kaže protiv Luisa.

Optužnica

Optuženu šestorku u predmetu “Kodeks” terete da je od kraja 2019. do 6. decembra 2021. nabavljala i preprodavala kokain i marihuanu na području Banjaluke. Kako se, između ostalog, navodi u optužnici, Luka Brković je sam prodavao kokain po cijenama od 100 do 500 KM, a Goran Đurica po cijeni od 100 KM za pola grama. Nabavljali su i marihuanu te je Filip Bojić, kako stoji u optužnici, svake tri sedmice Saši Mirkoviću davao po pola kilograma radi dalje prodaje. Mirković i Aljoša Marić su je prepakivali u manje pakete i preprodavali. Zarađeni novac Mirković je predavao Bojiću. Milorada Vukovića, Brkovića, Bojića, Đuricu, Mirkovića i Marića još pojedinačno terete za omogućavanje uživanja opojnih droga, odnosno da su većem broju osoba davali da šmrču kokain i puše marihuanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana