Svjedoci kažnjeni sa po 50.000 KM jer nisu otključali telefone

N. T.
Foto: G.S.

BANjALUKA - Svjedoci u predmetu "Elektroprenos" M. I. i D. I., kažnjeni su sa po 50.000 KM jer su odbili dati pristupne šifre za otključavanje njihovih mobilnih telefona koji su im privremeno oduzeti u istrazi.

Kako je saopštilo Republičko tužilaštvo kazne svjedocima je izreklo vijeće Okružnog suda u Banjaluci koje je odbilo kao neosnovane žalbe svjedoka protiv prvostepenog rješenja kojim su im, na prijedlog tužilaštva, izrečene pomenute novčane kazne po 50.000 KM.

- Kazne su izrečene zbog odbijanja svjedoka da pruže potrebna obavještenja - pristupne šifre za otključavanje mobilnih telefona koji su privremeno oduzeti od njih. To su uradili  sve u cilju onemogućavanja pribavljanja važnih dokaza u istrazi protiv osumnjičenog D. N. koju vodi Posebno odjeljenje tužilaštva zbog krivičnog djela pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela u vezi sa krivičnim djelom trgovina uticajem - navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Pojasnili su da je Zakonom o krivičnom postupku RS-a propisano  da pretresanje pokretnih stvari obuhvata, između ostalog, i pretresanje mobilnih telefona i da su osobe koje koriste te uređaje dužni da omoguće pristup, predaju medij na kome su pohranjeni podaci, te pruže potrebna obavještenja za upotrebu tih uređaja.

Pomenuta istraga se, kako saznajemo, odnosi na plaćanje radnih mjesta u "Elektroprenosu BiH", za šta su ranije osuđene tri osobe. 

U tom predmetu u martu u Okružnom sudu u Banjaluci osuđeni su Vinko Đuragić, Želimir Rokvić i Dalibor Simić na ukupno pet godina zatvora jer su od Saše Radića tražili 15.000 KM da bi ga zaposlili u „Elektroprenosu BiH". 

Sva trojica su osuđena za krivično djelo trgovina uticajem na po godinu i osam mjeseci, a ranije su priznali krivicu. Đuragić je bivši izvršni direktor za kadrovske poslove i član Uprave Elektroprenosa BiH, Rokvić je nekadašnji radnik  Gradske uprave Banjaluka, dok je Simić radio kao elektromonter u Elektroprenosu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana