Svjedočenje o ubistvu Borka Stojanovića u Hrasnici

SRNA
Foto: Ilustracija

SARAJEVO - Na suđenju trojici bivših pripadnika Prvog korpusa takozvane Armije BiH za ratni zločin nad srpskim civilima u Hrasnici kod Sarajeva, svjedok Milanko Milanović je ispričao da je čuo da je Borko Stojanović podlegao povredama nakon što je prebijen u prostorijama Osnovne škole "Aleksa Šantić", gdje su zajedno bili zatočeni.

U nastavku suđenja Senadu Gadži, Zaimu Laličiću i Sulji Hebibu, Milanović je rekao da je zajedno sa Stojanovićem, koji je bio njegov komšija, zatvoren u školu 12. juna 1992. godine.

"Neki ljudi su došli po njega, pa rekli da i mene povedu. Niko nam nikad nije rekao zašto smo uhapšeni. Zatvorili su nas u školi u mračnu prostoriju ispod stepenica u kojoj je bilo još nekoliko ljudi. Jedina svjetlost dolazila je kroz rupe na vratima", ispričao je Milanović.

Svjedok je rekao da je, trećeg dana po zatvaranju, neko izveo Borka i da su ga vratili prebijenog.

"Nije mogao hodati, bio je u pognutom položaju, a Duško Papučić mu je stavljao mokru krpu na leđa koja je za par minuta bila suva. Imao je jake bolove", svjedočio je Milanović.

Svjedok je naveo da je optuženog Gadžu vidio samo jednom kroz rupu na vratima, te da je poslije četiri dana on pušten iz zatvora.

Svjedok Duško Petrović, koji je živio u istoj zgradi sa Milanovićem i Stojanovićem, rekao je da je na dan njihovog hapšenja čuo njihove glasove, da su ih izveli i da se nisu pojavljivali nekoliko dana.

"Ne sjećam se kada je to bilo, mislim da je bilo ljeto. Poslije sam vidio Milanovića koji je bio uplašen i rekao mi da je Borko podlegao od batina", izjavio je Petrović.

Svjedok je naveo da mu je Milanović ispričao da su bili zatvoreni u školskoj ostavi ispod stepeništa, te da su jednog dana tu dovukli prebijenog Borka koji je molio da ga ubiju jer više nije mogao da izdrži bol i koji je rekao da ga je najviše tukao Gadžo.

Na konstataciju Gadžinog branioca advokata Lejle Čović da ovaj svjedok sva saznanja o Borku Stojanoviću ima od Milenka Milanovića, Petrović je rekao da su o tome isto pričali i drugi zatvorenici tokom kopanja rovova.

Od njih je, kako je rekao, čuo da je Stojanović bio sahranjen na groblju iza škole.

Senada Gadžu, Zaima Laličića i Sulju Hebiba optužnica tereti za nezakonito zatvaranje srpskih civila, ubistva, mučenja, zlostavljanja, mučenja na ponižavajuće načine, sakaćenja i druge teške oblike zlostavljanja tokom 1992, 1993. i 1994. godine.

Suđenje će biti nastavljeno 7. aprila. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana