Švercovao desetine kila droge i planirao likvidacije: Podignuta optužnica protiv Matkovića

Nebojša Tomašević
Švercovao desetine kila droge i planirao likvidacije: Podignuta optužnica protiv Matkovića

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Milana Matković (38), državljanina BiH i Srbije kojom ga terete da je od sredine 2020. do kraja 2021. na području BiH organizovao kriminalnu grupu radi činjenja krivičnih djela i ostvarivanja nezakonite imovinske koristi.

Matkovića terete za organizovani kriminal u vezi sa neovlašćenim prometom opojnim drogama, pranje novca, krivotvorenje isprave, pripremanje ubistva.

-Organizovana kriminalna grupa, prema prikupljenim dokazima, djelovala je na području BiH, Srbije i više država EU, uključujući Austriju, Hrvatsku, Švajcarsku, Španiju, Holandiju, Njemačku a pojedini članovi su djelovali i na području zemalja Južne Amerike - saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Terete ga i  da je zajedno sa drugim pripadnicima grupe koristio zaštićene aplikacije za komunikacije "Anom", kako bi pripremali, dogovarali i izvršavali veći broj krivičnih djela, koja su uključivala krijumčarenje velikih količina narkotika i njihovu prodaju na ilegalnom narko-tržištu BiH i drugih zemalja.

U optužnici se navodi da je Milan Matković u više navrata učestvovao u organizovanju i krijumčarenju više desetina kilograma kokaina i kanabisa, čime su stekli nezakonitu imovinsku korist u velikim iznosima.

Matkovića i pripadnike njegove organizovane kriminalne grupe terete i za krivotvorenje ličnih dokumenata, u čemu su im pomagali i pojedini policijski službenici kako bi pribavili krivotvorene dokumente radi lakšeg kretanja i prelazaka državnih granica.

Matkovića se tereti i za organizovanje, planiranje i pripremu ubistava i likvidacija lica u Novom Sadu i Beogradu.

-Osumnjičeni se tereti da je novac u velikim iznosima, stečen krivičnim djelima, stavljao u redovan promet kupovinom velikog broja nekretnina, najviše na području Mostara, Trebinja i Hercegovine, pa će biti zatražena zabrana prometovanja nekretnina kako bi se obezbijedilo njihovo oduzimanje tokom sudskog postupka – kažu u Tužilaštvu.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 50 svjedoka i osam stručnih vještaka, uključujući i međunarodne eksperte, kao i više od 400 dokaznih materijala, među kojima i dokumentacija dobijena putem međunarodne pravne pomoći o partnerskih institucija SAD, Srbije i Austrije.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Matkovića, jednog od najtraženijih narko dilera sa Balkana u julu prošle godine. Matković je uhapšen u blizini Trebinja gdje se skrivao posljednjih godina.

Matković je 13.januara stupio u štrajk glađu, te provukao feder hemijske olovke kroz gornju usnu kako bi zašio usta. Četiri dana kasnije se izbo nožem u bolničkom stacionaru zatvora u Vojkovićima,  nezadovoljan postupkom nadležnog tužioca.

Ranije su u ovom slučaju optuženi Matkovićevi saradnici Saša Ratković „Sale“ (32) iz Trebinja, Dragan Supić (49) iz Dervente,  Tomislav Vidaković ”Tomo“,  Vladica Rakić (42) iz Beograda, Vasilije Stjepić ”Profa” (57) iz Brčkog, Mitar Blagojević ”General”(37) iz Foče, te policijski službenik MUP-a HNK Miroslav Čalija (48) iz Mostara i Dražen Šiniković (43) iz Konjica.

Optužene terete da su bili dio narko grupe na čijem čelu je bio Milan Matković te da su drogu švercovaali od polovine 2020. do kraja 2021. godine.

Prodaju su dogovarali putem aplikacije „Anom“. Kako se navodi u optužnici, narkotike su švercali vozilima ugrađenim štekovima,  a paketi kokaina na sebi su imali utisnute štembilje „Rojal“, „Jaguar“, „Leon“, „Betmen“, „Peru“, „TR“. Švercovali su i kanabis koji su nazivali skank, albanka, amnesia, „kritikal-kuč“. Kako stoji u optužnici, Ratković je, radi tajne komunikacije, ostalim optuženima dijelio kriptovane telefone ali i falsifikovane dokumente koje su po potrebi koristili. Šiniković je  pribavljao službene policijske podatke, dok je Vladica bio zadužen za obuku članova grupe za korištenje oružja koje su nosili zbog zaštite od eventualnih obračuna sa drugim kriminalnim grupama.  Pripadnik MUP-a HNK Čalija je pribavljao podatke o policijskim aktivnostima u vezi djelovanja ove grupe. Optužnicu protiv pomenute osmorke je podiglo Tužilaštvo BiH i nedavno je potvrdio Sud BiH.

Između ostalog u toj optužnici se navodi da je Ratković kupio  300 kilograma kokaina Južnoj  Americi za 3.950 dolara po kilogramu, a droga je na evropskom narko tržištu prodavana za 35.000 evra po kilogramu.

Ovi podaci su  proistekli iz aplikacije „Anom“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana