Švedski mediji: Ubijeni Osterdal bio povezan sa vođom zloglasne grupe

GS
Švedski mediji: Ubijeni Osterdal bio povezan sa vođom zloglasne grupe

STOKHOLM – Švedski mediji su kao udarnu prenijeli vijest o ubistvu švedskog državljanina Harisa Osterdala (30), koji je danas likvidiran u Sarajevu.

Kako prenosi tamošnji Dagens Nyheter,  ubijeni švedski državljanin bio je povezan sa zloglasnim Ravom Madžidom, poznatijim kao Kurdska Lisica, koji se nalazio na čelu mreže Fokstrot.

Kako su ranije prenijeli mediji, smatra se da je za najnoviji talas napada u Švedskoj upravo odgovorna kriminalna mreža Fokstrot na čijem čelu je irački Kurd Rava Madžid (37) koji je odrastao u Upsali, a trenutno se nalazi u Turskoj.

Unutrašnji raskol u mreži Fokstrota pokrenuo je krvavu spiralu osvete. Na jednoj strani sukoba je zloglasni Madžid, a sa druge strane njegov doskorašnji najbliži saradnik Ismail Abdo zvani Jagoda.

U proteklih nekoliko nedjelja ubijeno je 12 osoba. Nekoliko zločina dogodilo se u Madžidovom bivšem rodnom gradu Upsali. Izvori kažu Aftonbladetu da rođaci oba muškarca sada bježe iz Švedske.

Veruje se da su i Madžid (36) i Abdo (33) u Turskoj. Prema Aftonbladetovim informacijama tamo su otišli i mnogi njihovi rođaci.

Spirala nasilja počela je kada je majka Ismaila Abdoa ubijena u okrugu Upsala u Grenbiju. Vjeruje se da je ubistvo naručio Madžid.

-Nećemo stati dok Lisica ne bude mrtva ili uhvaćena - rekao je za švedski “Eksprensen” izvor blizak Abdou.

Šveddki SVT prenosi da su tome prethodila dva ubistva u Istanbulu u Turskoj.

Ali, pretpostavlja se ovaj sukob datira od jednog prijašnjeg slučaja. Naime, švedskim podzemljem kolaju glasine da je Madžid osumnjičen da je učestvovao u dvostrukoj igri u kojoj je ukrao narkotike od Abdoa, prenose „Nezavisne“.

Inače, prije četiri dana u Beogradu, po zahtjevu Kraljevine Švedske, uhapšen švedski državljanin V. M. (1986), koji je takođe član zloglasne grupe Fokstrot.

Navodno, kako su prenijeli mediji, uhapšeni Šveđanin u Beogradu je bio glavna karika u narkolancu. Njegov zadatak je bio da spaja dilere iz Srbije i Crne Gore sa “kolegama” iz Skandinavije, odnosno sa članivoma svog klana koji su dalje rasturali narkotike.

Haris Osterdal koji je večeras ubijen u Sarajevu poznat je po brojnim krivičnim djelima, a švedski mediji navode da je i vođa narko mreže.

Zajedno s bratom Denisom se bavio prodajom narkotika, za šta su i osuđivani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana