Svaki četvrti dan rijeke i jezera u BiH gase jedan život

Avaz/Mondo
Svaki četvrti dan rijeke i jezera u BiH gase jedan život

Nakon što se 18. juna maloljetnik utopio na Jablaničkom jezeru u mjestu Radešine kod Konjica, rijeke i jezera u BiH ugasile su ukupno 18 života.

Na Ramskom jezeru kod Šćita na području općine Prozor/Rama u nedjelju, 25. avgusta, u poslijepodnevnim časovima utopili su se djevojka i mladić.

Na dnu Plive

Tijelo djevojke izvučeno je juče, a mladića danas. Na Ramskom jezeru stradali su djevojka (28) i mladić (32), hrvatski državljani, potvrđeno je iz Tužilaštva HNK. Riječ je o djevojci inicijala A. D. i mladiću Ž. A.

Takođe, na kupalištu Brana u subotu, 24. avgusta, utopili su se E. Č. i A. K. Tijelo E. Č. pronađeno je na dnu Plive na dubini od četiri metra u subotu, dok je tijelo A. K. izvučeno u nedjelju. Dvojica muškaraca koja su stradala u jezeru su u srodstvu.

Tragedije su nažalost počele 18. juna kada se maloljetnik A. E. S. (16) iz Saudijske Arabije utopio na Jablaničkom jezeru u mjestu Radešine kod Konjica. Radnik obezbjeđenja uspio je spasiti njegovog maloljetnog brata, ali nije mogao pronaći 16-godišnjaka čije su tijelo izvukli pripadnici GSS-a Prenj.

U mostarskoj Univerzitetskoj bolnici je od posljedica utapanja u na jezeru Mandek kod Livna 31. jula preminuo Antonio M. (24). Mladić je uprkos silnim naporima ljekara Odjeljenja za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje preminuo. Na istom Odjelu bio je hospitaliziran i njegov brat Josip M. (18) koji je takođe preminuo.

I u jezeru Nula kod Vareša, omiljenom kupalištu mještana, 6. jula utopio se Almedin Jusić (35) iz Breze. Iza njega su ostali supruga i dvoje djece. Takođe, tijelo mladića starog oko 20 godina izvukli su 9. jula iz rijeke Save, na području Bijeljine, pripadnici Gorske službe spašavanja – stanica Bijeljina.

Muškarac S. B. (57) iz Gornjeg Vakufa utopio se 10. jula u Ramskom jezeru. Tijelo je iz jezera izvukla Interventna spasilačka služba Mostar, a velika tragedija dogodila se i 10. jula u zeničkom naselju Kanal, gdje se u rijeci Bosni utopila 11-godišnja djevojčica.

U rijeci Drini 12. jula u Kozluku kod Zvornika pronađeno je tijelo muškarca K. T. (29), dok je tijelo njegovog ujaka P. T. (44) pronađeno dva dana kasnije. Nastradali P. T. pokušao je da spasi sestrića K. T. kojeg je ponijela voda, nakon čega su oba nestala u Drini.

Ribari izvukli tijelo

Policiji u Gradišci 14. jula prijavljeno je da se dvije osobe dave u rijeci Savi u blizini novog mosta u Čatrnji, te da im je potrebna pomoć. Neposredno prije njihovog dolaska, ribari su izvukli tijelo Ž. S., dok je M. V. živ izašao iz vode.

Takođe, tijelo Predraga Gaćinovića (26) iz Bileće pronađeno je 29. jula u Bilećkom jezeru, a još jedna tragedija desila se 29. jula kada je iz jezera na Manjači kod Banje Luke izvučeno tijelo Mladena B. (25).

U rijeci Savi u Gradišci 5. i 8. jula izvučena su tijela dviju osoba afroazijskog porijekla. Tijelo migranta 14. jula izvučeno je iz rijeke Drine, u mjestu Donji Šepak, grad Zvornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana