Tužilac Branko Bjelajac oslobođen optužbi: Optuženi bio nemaran, ali nije izvršio krivično djelo

Nebojša Tomašević
Foto: GS

BANjALUKA - Suspendovani okružni tužilac Branko Bjelajac u banjalučkom Okružnom sudu oslobođen je optužbi da je zloupotrijebio položaj tako što je propustio da podnese zahtjev za opoziv uslovne osude Adisu Dediću osuđenom za prevaru te mu tako omogućio da izbjegne zatvor i plati 3.732 KM odštete osobi koju je prevario.

Bjelajca je optužnica teretila za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, a optužbi je oslobođen jer sud smatra da Republičko javno tužilaštvo nije dokazalo bitna obilježja krivičnog djela.

Sudija pojedinac Blagoja Dragosavljević je istakao da je optuženi u konkretnom slučaju postupao nemarno, ali tako nije počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

- Na prvom mjestu nije dokazano da je nanesena šteta oštećenom, jer on nije ostao bez  novca zbog toga što presuda nije opozvana, već zato što Dedić na sebi nije imao imovine. Nije dokazano da je pribavljena korist za Dedića, jer on nije otišao u zatvor. Tužilac nije mogao da zna da li će presuda biti opozvana, jer o tome odlučuje sud - rekao je sudija Dragosavljević.

Republički javni tužilac Goran Glamočanin najavio je žalbu na presudu.

Optuženi Bjelajac je kazao da je sud donio presudu zasnovanu na zakonu i činjenicama. Nije  želio da se izjasni da li će ako ova presuda bude postala pravosnažna nastaviti raditi kao tužilac ili će prijeći u advokate.

Prije izricanja presude tužilaštvo i odbrana su iznijeli završnu riječ.

Tužilac Glamočanin je tražio osuđujuću presudu jer kako tvrdi provedenim dokazima je potvrdio da je optuženi počinio krivično djelo.

Optuženi Bjelajac i njegov advokat Goran Bubić tražili su oslobađanje jer kako su istakli nije dokazano da je počinio krivično djelo, kao ni da je postupao s umišljajem.

Optužnica Republičkog tužilaštva tereti Bjelajca da je od 5. marta 2015. do 23. januara 2018. godine u Banjaluci nije izvršio službenu dužnost u predmetu u kojem je donesena presuda koja je postala pravosnažna 23. jula 2014. godine. Radilo se o pravosnažnoj presudi kojom je Adis Dedić osuđen na uslovnu kaznu za prevaru od pola godine. 

Presudom je Dedić obavezan da oštećenom Kneževiću isplati odštetu od oko 3.700 KM, što nije uradio. Zato je oštećeni podnio prijedlog za opoziv uslovne osude, ali kako piše u optužnici Bjelajac nije preduzeo ni jednu radnju po tom prijedlogu. 

Navodi se da je optuženi tužilac nadležnom sudu podnio pisani prijedlog za opozivanje uslovne osude Dediću tek nakon što je za više od pola godine istekao rok za tu radnju. 

Zbog toga je, navodi se u optužnici, za oštećenog Kneževića nastupila šteta od 3.732 KM, a osuđenom pribavljena korist jer neće izdržavati kaznu zatvora utvrđenu u uslovnoj osudi.

SVJEDOČENjE

Prije izricanja presude optuženi tužilac Branko Bjelajac iznio je svoju odbranu. On je istakao da prijedlog advokata oštećenog Save Kneževića za opoziv uslovne osude Adisu Dediću nije vidio 2015. godine kako ga terete, te da je zahtjev za opoziv podnio blagovremeno 2018. godine.

- Međutim predmet se zagubio negdje u administraciji te zahtjev za opoziv nije otišao na vrijeme. Osim toga čuo sam priče da je meni ovo sve smjestio Mahmut Švraka. Ne postoji ni jedan dokaz ni indicija da sam počinio ono zašto me terete. Optužen sam bez dokaza što je opasno - rekao je između ostalog Bjelajac iznoseći svoju odbranu.

Podsjetio je da ga je za isti slučaj disciplinske odgovornosti oslobodio disciplinski tužilac Visokog sudskog i tužilačkog savjeta te da je protiv njega bila obustavljena istraga.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana