Suđenje za ubistvo Krunića: Tužilaštvo crno-bijelim snimcima dokazuje crvenu boju "korse"

Nebojša Tomašević
Suđenje za ubistvo Krunića: Tužilaštvo crno-bijelim snimcima dokazuje crvenu boju "korse"

BANjALUKA - Republičko tužilaštvo, na suđenju optuženima za ubistvo Slaviše Krunića (48) iz Banjaluke i njegovog pratioca Žarka Pavlovića (38) iz Pala, prikazalo je, između ostalog, crno-bijele snimke uz tvrdnju da se na njima vidi crvena "opel korsa" koja prolazi Svetosavskom ulicom u Trnu kod Laktaša uoči zločina.

Ovu "korsu", prema ranijem pojašnjenju tužilaštva, vozio je ubijeni napadač Željko Kovačević.

U ovom slučaju optuženi su Benedi Đukanović (53), Emilio Baldo (53) i nekadašnji radnik "Sektor sekjuritija" Rodoljub Gajić. Prikazano je nekoliko snimaka s video-nadzora na kojima se, kako tvrdi tužilaštvo, vide vozila bijeli "golf", crna i crvena "opel korsa", koje su vozili neki od optuženih, a koji su danju i veče uoči zločina prolazila kroz Trn, ulicom Cara Dušana, Svetosavskom i Putem srpskih branilaca. 

Prema ranijim tvrdnjama tužilaštva, bijeli "golf" je vozio Đukanović, a crnu "korsu" Baldo.

Prikazani su i snimci s video-nadzora kod picerije "Moreti" na kojima se vidi kako vozilo "tojota", u kojem je, prema tužilaštvu, bio Krunić, dolazi i odlazi. 

" Vidi se kako oštećenistiže kod picerije "Moreti", kako vozilo odlazi da odnese ženi i djeci večeru, a potom se opet vraća u piceriju" pojasnila je tužilac Petković.

Takođe, na snimcima istog video-nadzora, tvrdi tužilac, vidi se da pored "Moretija" sat prije prolazi i crvena "opel korsa". Prikazivanje ovih video-snimaka izazvalo je burnu reakciju odbrane, koja je tvrdila da se ne može sa sigurnošću vidjeti o kojim automobilima je riječ.

Đukanović je prigovorio da tvrdnje tužilaštva ne stoje i upitao kako na crno-bijelom snimku može da se vidi crvena boja. 

I predsjednik sudskog vijeća Branimir Jukić je upitao kako tužilaštvo snimcima dokazuje da su to baš ta vozila kojima su upravljali optuženi.

"Ne može da se vidi kad su crno-bijeli snimci, ali to tvrdimo u skladu sa drugim dokazima. Ne tvrdimo da su to baš ta vozila već da bi mogla da budu. U sklopu drugih dokaza ćemo utvrditi da su to ta vozila koja su koristili optuženi" kazala je Petkovićeva.

Tužilaštvo je prikaalo snimke na kojima se, kako navode, vidi putanja bijelog "golfa" nakon počinjenog zločina, odnosno, Đukanovićevo napuštanje Republike Srpske.

Republičko tužilaštvo optužene, osim za ubistva Krunića i Pavlovića, terete i za pokušaj ubistva Krunićevog vozača Gorana Ilića, kojeg su ranili kobne večeri. 

Đukanovića i Baldu terete da su, sa Kovačevićem, organizovali i pripremili zločin. Gajića, Krunićevog radnika i člana ličnog obezbjeđenja njegove supruge i djece, terete za pomaganje, jer je Kovačeviću odao informacije o kretanju i obezbjeđenju Krunića u zamjenu za oprost duga. 

Ubistvo su, prema optužnici, izvršili Đukanović i Kovačević, koji su iz automatskih pušaka ispalili najmanje 36 hitaca na džip u kojem se nalazio Krunić. 

Baldo je bio osmatrač i dojavio je kada je vozilo krenulo u zasjedu. 

Ročište nije prošlo bez opomena sudskog vijeća. 

Braniocu Rodoljuba Gajića zasmetalo je što postupajući tužilac saradnike naziva stručnjacima, a i tvrdio da ima informacije da se mobilni telefoni unose u salu, te da se protivzakonito snima. 

Iz odbrane nisu propustili priliku da postupak nazivaju nezakonitim. Sudija Jukić je opomenuo da se ne koristi svaka priliku da se priča o stvarima kojima nije mjesto tu, niti onima koje su već rečene.

PREPIRKA

Prikazivanje video-materijala iz istrage izazvalo je burnu reakciju odbrane, koja je tražila da se snimci i ne prikazuju.

"Ima oko 140 sati snimljenog materijala, a odbrana je imala svega tri dana da to pregleda, što nismo uspjeli. Snimke treba prikazati sve, a ne samo parcijalno" rekla je branilac Đukanovića, Tatjana Savić, u čemu su je podržali i ostali advokati odbrane. 

Branimir Jukić je kazao da će dopustiti izvođenje dokaza kako tužilaštvo namjerava jer je odbrana imala mogućnost da se upozna sa njima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana