Suđenje za ubistvo mladića u Trnu kod Laktaša: Optuženi se kaju, pomagač najavio priznanje

Nevena Reljić, Nebojša Tomašević
Suđenje za ubistvo mladića u Trnu kod Laktaša: Optuženi se kaju, pomagač najavio priznanje

BANjALUKA - Milan Đurđević (43) iz Laktaša optužen da je nakon ubistva Duška Savanovića (24) i ranjavanja Alekse Babića (22), kući odvezao sugrađanina Dalibora Čambera (47) kojeg terete da je počinio taj zločin, najavio je priznanje krivice.

Ovo je u banjalučkom Okružnom sudu na početku suđenja pomenutom dvojcu kazala Đurđevićev branilac Duška Bogojević. 

- Pregovramo sa Tužilaštvom oko zaključenja sporazuma o priznanju krivice. Međutim, pravna kfalifikacija krivičnog djela dovodi nas u nedoumicu jer ni jedan dokaz ne ide u pravcu krivičnog djela teško ubistvo. Moj branjenik je odmah na ispitivanju ispričao kako se sve desilo i rekao svoju ulogu - kazala je Bogojevićeva.

Dodala je da je Đurđević samo odvezao optuženog Čambera kući i nije mu bila namjera da pomogne učiniocu krivičnog djela i nije ništa sakrio.

Branilac optuženog Čambera, Miloš Paleksić, istakao je da odbrana upućuje  saučešće porodici stradalog, a da se njegov klijent iskreno kaje za sve što se desilo. Optuženi Čamber je potvrdio kajanje te rekao da iskreno žali zbog svega uputivši saučešće porodici.

- Ni dokazi, a ni činjenični opis optužnice to ne potvrđuju. Čamber nije imao namjeru da ubije Aleksu Babića, a i povrede koje zadobio nisu mu mogle ugroziti život. Takođe, moj klijent  je od Savanovićevog udarca pao na leđa i ispalio hitac iz tog položaja. Istraga ima  propusta i niko nije utvrdio kakve je povrede zadobio Čamber i koliko je bio jak udarac  - kazao je Paleksić

Iskreno saučešće porodici uputila je i odbrana drugogoptuženog Đurđevića.

Tužilac Alksandar Simovović kazao je da će dokazati da su optuženi počinili krivična djela za koja su optuženi. Najvio je saslušanje pet svjedoka i vještake, kao i prikazivanje video snimka ubistva.

Prema optužnici, zločin se dogodio u novogodišnjoj noći, 31. decembra lani oko 22.30 časova ispred benzinske pumpe "NIS Petrol" u Trnu. Navodi se da su Čamber i Đurđević "mercedesom C"  došli na pumpu, a po izlasku iz vozila došlo je do svađe i sukoba sa Savanovićem i Babićem koji su tu došli "mercedesom GLK 220". 

Tokom obračuna, Čamber je izvadio pištolj "CZ", za koji nema oružani list ni dozvolu za nošenje, te je  isplio hitac prema "mercedesu GLK" koji je pogodio zadnji lijevi točak.

- Savanović i Babić su sjeli u vozilo i pokušali da napuste lice mjesta, ali ih je Čamber zaustavio. Babić je izašao i Čamber je prema njemu ispalio hitac i pogodio ga u lijevo stopalo, nanijevši mu ustrelnu ranu - navodi se u optužnici.

Dodaje se da se tada Babić krenuo udaljavati, a za njim je krenuo Čamber kojeg je  Savanović  udario pesnicom u glavu i oborio na asfalt.

- Čamber je pao na leđa i iz tog položaja je ispalio hitac prema Savanoviću, koji je bio okrenut leđima i udaljen između dva do tri metra od njega. Savanović je zadobio prostrelnu ranu karlice i trbuha, usljed čega dolazi do masivnog unutrašnjeg iskrvarenja. Prevežen je u Urgentni centar UKC RS gdje je podlegao od posljedica ranjavanja - navodi se u optužnici i dodaje da je Đurđević odvezao Čambera s mjesta zločina kako bi mu pomogao da sakrije pištolj i druge tragove. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana