Suđenje za šverc droge u predmetu “Kodeks”: Svjedok u “Spužu” čeka izručenje u Austriju

Nebojša Tomašević
Suđenje za šverc droge u predmetu “Kodeks”
Foto: GS | Suđenje za šverc droge u predmetu “Kodeks”

BANjALUKA - Svjedok tužilaštva u predmetu “Kodeks” Nikola Roljić nalazi se u zatvoru “Spuž” u Crnoj Gori i čeka izručenje u Austriju, zbog čega je na ročištu pročitan iskaz koji je dao u policiji tokom istrage.

Na optuženičkoj klupi u ovom predmetu nalaze se Milorad Vuković Luis (43), Filip Bojić (30), Luka Brković (27), Saša Mirković (27), Aljoša Marić (26) i Goran Đurica (43), svi iz Banjaluke. 

U ovom predmetu optuženi su bili i Petar Marjanović i Vladimir Zečić, koji su priznali krivicu i osuđeni na godinu, odnosno šest mjeseci zatvora.  

Odbrana svih optuženih protivila se čitanju iskaza svjedoka Roljića. Ističu da se ono što je rekao ne odnosi na njihove klijente, već na Petra Marjanovića, koji je priznao krivicu.

Tužilac Dalibor Vrećo ostao je pri prijedlogu da iskaz bude pročitan jer, kako je naveo, svi optuženi su djelovali zajedno i s njima je Marjanović prodavao narkotike. 

Istakao je da je, osim toga, otežan dolazak svjedoka i da je skoro nemoguće da on dođe u sud, pa su ispunjeni zakonski uslovi da iskaz bude pročitan. 

Predsjednik sudskog vijeća Dragan Uletilović dozvolio je čitanje iskaza.
Svjedok Roljić je, kako piše u njegovoj izjavi, u policiji priznao da je kupio marihuanu od Marjanovića. 

Naveo je i da mu je on ponudio nešto drugo, a da je kasnije saznao da se radilo o kokainu.

Optuženu šestorku u predmetu “Kodeks” terete da je od kraja 2019. godine do 6. decembra 2021. godine nabavljala i preprodavala kokain i marihuanu na području Banjaluke. 

Kako se navodi, kokain su miješali s drugim supstancama i pakovali u jednoj teretani. Tu drogu Brković je prodavao po cijeni od 100 do 500 KM, a Đurica po cijeni od 100 KM za pola grama. 

Osim kokaina, nabavljali su i marihuanu te je Bojić, kako se navodi u optužnici, svake tri sedmice Mirkoviću davao po pola kilograma radi dalje prodaje. 

Mirković, Marić i Zečić su je prepakivali u manje pakete i prodavali. Vukovića, Brkovića, Bojića, Đuricu, Mirkovića i Marića pojedinačno terete za omogućavanje uživanja opojnih droga, odnosno da su većem broju osoba davali da šmrču kokain i puše marihuanu. 

Prve presude

Petar Marjanović iz Kneževa i Vladimir Zečić iz Banjaluke, koji su bili optuženi u predmetu “Kodeks”, u julu ove godine priznali su krivicu i pristali da budu osuđeni na ukupno godinu i po zatvora za šverc narkotika. 

Oni su sa Okružnim tužilaštvom zaključili sporazume o priznanju krivice kojima je predviđeno da Marjanoviću bude izrečena godina, a Zečiću pola godine zatvora. 

Postupak protiv njih dvojice je razdvojen od ostalih šest optuženih kojima je suđenje nastavljeno.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana