Žena i dijete ostali zaglavljeni između sjedala u smrskanom autu

Nebojša Tomašević
Žena i dijete ostali zaglavljeni između sjedala u smrskanom autu

BANjALUKA – Ženu i djevojčicu, koje su lani stradale u stravičnoj nesreći u Štrpcima kod Prnjavora, vatrogasci su pronašli zaglavljene između prednjih i zadnjih sjedišta "pežoa" koja su od siline udara bila nagurana skroz na volan i instrument tablu, dok je jedan osoba nađena u kanal, a druga na cesti.

Ovo su u banjalučkom Okružnom sudu rekli svjedoci tužilaštva na suđenju Bobanu Đekiću (27) iz Prnjavora koga terete da je vozeći pijan brzinom preko 140 kilometara na čas "pasatom 8" naletio na "pežo 206" u kome je tom prilikom poginula četvoročlana porodica Jovanović iz Srbije.

Kobna saobraćajna nesreća desila se 27. avgusta lani oko 20.30 časova u Donjim Štrpcima kod Prnjavora i tada su poginuli Aleksandar Jovanović (19), Dejan Jovanović (23) i djevojčica S.J. (7) iz Mačvanske Mitrovice, te Vidosava Jovanović (49) iz mjesta Klenak kod Rume.

Vatrogasac Dragan Aleksić rekao je da su o ovoj nesreći obaviješteni 27. avgusta lani oko 20.37 časova.

- Zatekli smo vozilo koje bilo popriječeno na cesti Derventa –Prnjavor i udareno od zada. U autu su bili žena i dijete koje je bilo okrenuto naglavačke i zaglavljeno između sjedišta kod mjenjača. Noge su bile u vazdugu. Žena je bila kod suvozačevih vrata. Davali su znake života -rekao je Aleksić.

Istakao je da je vozilo bilo smrskano i da su ga morali sjeći kako bi izvukli povrijeđene. Pojasnio je da su prvo izvukli ženu, a potom i dijete.

Aleksić je istakao da je potom u kanalu vidio jednog muškarca kojeg je policajac oživljavao i u tome mu je pomagala neka žena.

Njegov kolega Vladimir Radanović rekao je da žena i dijete koji su bili zaglavljeni u vozilu njemu nisu djelovali da su živi.

- Nisu jaukali, nisu se pomjerali. Vidio sam u kanalu muško lice kojeg je oživljavao policajac, a čuo sam da je na cesti bilo još jedno tijelo - rekao je Radanović.

Svjedok Dragan Popović kazao je da je kobnog dana prije nesreće prolazio putem Derventa – Prnjavor i da je na oko 250 metara od mjesta gdje se sve desilo vidio automobil sa upaljenim prednjim svjetlima i žmigavcima.

- Išao sam prema Palačkovcima i s lijeve strane meni u suprotnoj traci vidio sam auto to auto. Kada sam prošao vidio sam da radi zadnja desna štopka i žmigavac, a na lijevoj ne  rade. Nisam tad povezivao to auto s nesrećom- rekao je Popović.

Pojasnio je da je kasnije kada je čuo da se na tom dijelu desila nesreća shvatio da je možda vidio auto koje učestvovalo.

Kazao je da u svom vozilu ima kameru i da je snimio tu auto i snimak je poslao Vedranu Lepiru koji radi na portalu "Prnjavor.info".

Ovaj snimak pušten je prilikom njegovog i ispitivanja Lepira u sudnici i tužilac Bojan Topić je objašnjavao šta se na njemu vidi.

To je prouzrokovalo prigovore odbrane i branilac optuženog Đekića, Jasminka Jovišević, istakla je da je snimak nezakonit.

Naglasila je da snimak nije ni vještačen i da se ne može tvrditi da je to vozilo koje učestvovalo u nezgodi.

Ona se takođe bunila i prikazivanju snimka jer tužilac nije najavio taj dokaz, ali je predsjednik sudskog vijeća Zorica Baroš odbila taj njen prigovor jer taj dokaz odbrana ima kod sebe.

Svjedok Popović je potvrdio da je prikazani snimak onaj koji je snimila kamera njegovog auta te rekao da je samo na njemu pogrešan datum i vrijeme što je greška kamere.

Vedran Lepir je potvrdio da je sporni snimak dobio od Popovića te ga je uredio i objavio na portalu "Prnjavor.info" uz tekst o nesreći.

- Na snimku se vidi da auto stoji pored puta s lijeve strane i ima četiri žmigavca. Uz pomoć gugl erta izmjerio sam daljinu od mjesta gdje se vidi to auto na snimku do mjesta nesreće i iznosila je oko 300 metara. Kasnije sam dobio informaciju da je u pitanju "pežo" i da su u njemu bile četiri osobe - rekao je Lepir i potvrdio da lično ne zna koliko je osoba bilo u autu.

Prisiljavanje novinara

 Lepir je rekao da ga je po objavljivanju policija zvala da kaže odakle mu snimak i da preda i on je u prvi mah odbio da otkrije svoj izvor.

- Tada su mi rekli da će tužilac tražiti da mi se oduzme telefon i računar onda sam im kazao ko mi je dao i snimak narezao na CD i predao. Da nisam rekao ime oduzeli bi mi i telefon i računar – rekao je Lepir.

Đekićeva odbrana prigovorila je Lepirovom svjedočenju ističući da on govori činjenice na koje ne može da svjedoči jer nije vještak te da je od njega snimak oduzet nezakonito.

Advokat Jasminka Jovišević rekla je da će ovog svjedoka predložiti da ga direktno ispita.

Đekića optužnica tereti da je vozeći "pasat 8" sa koncentracijom alkohola u krvi od 1,73 g/kg i nedozvoljenom brzinom od oko 142 km/h, bez kočenja odpozadi udario u ”pežo 206” koji je u tom trenutku, kao pješak, gurao Aleksandar Jovanović.

Navodi se da je usljed udara Aleksandar odbačen na haubu "pasata", a zatim u kanal te je poginuo.

Prema optužnici tom prilikom "pežo" se zarotirao na putu i usljed udara vozač Dejan Jovanović je udario u šajbu i ispao iz vozila te smrtno stradao, dok su putnici Vidosava Jovanović i maloljetna S.J. ostale zaglavljene u u autu i zadobile teške povrede od kojih su preminule.

Navodi se da su u vrijeme nesreće na ”pežou” bila otvorena vozačeva vrata, a nije imao uključenu svjetlosnu signalizaciju, dok Aleksandar nije imao svetloodbojni prsluk.

ZAKLINjEM SE SAMO BOGU

Svjedok tužilaštva, vtrogasac iz Prnjavora Goran Subotić na početku suđenja nije želio da pročita sudsku zakletvu ističući da se zaklinje samo Bogu.

- Ja se ne zaklinjem nikome nego Bogu i nikome više- rekao je Subotić.

Zakletvu je pročitao tek nakon što ga je predsjednik sudskog vijeća Zorica Baroš upozorila da će biti novčano kažnjen i opet će morati svjedočiti.

Subotić se poslije čitanja zakletve u sudnici prekrstio, pa je opet upozoren.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana