Suđenje u predmetu “RUGIPP”: Starim presudama dokazuju nevinost optuženih

Nebojša Tomašević
Suđenje u predmetu “RUGIPP”: Starim presudama dokazuju nevinost optuženih

BANjALUKA - Odluka Vrhovnog suda Republike Srpske iz septembra 2022. godine, kojom se odbija zahtjev za vanredno preispitivanje rješenja u slučaju “Naš dom”, potvrđuje da su optuženi bivši šefovi u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) Aleksandar Deurić i Dragan Grulović radili zakonito, ali i ostali optuženi.

Kazala je ovo u banjalučkom Okružnom sudu njihov advokat Jasminka Jovišević obrazlažući materijalne dokaze na ponovljenom suđenju.

Deurić je bio pomoćnik direktora RUGIPP-a, dok je Grulović obavljao poslove načelnika Odjeljenja za nadzor. Osim njih, u ovom slučaju optužene su službenice za pravne poslove Doris Kremenović i Željka Milinković. Optužnica Republičkog tužilaštva ih tereti za zloupotrebe teške 7,43 miliona KM.

Svi oni su u prvostepenom postupku bili oslobođeni krivice, ali je Vrhovni sud RS ukinuo tu presudu i predmet vratio na novo suđenje.

Tokom ponovljenog suđenja, osim pomenute odluke, Joviševićeva je sudu predala još nekoliko materijalnih dokaza i presuda sudova kojim će, kako tvrdi, dokazati njihovu nevinost. Odbrana optužene Kremenovićeve i Milinkovićeve najavile su izvođenje nekoliko materijalnih dokaza, dok je republički tužilac Goran Glamočanin kao dodatno najavio saslušanje svjedoka Ćane Babić.

Predsjednik sudskog vijeća Pane Gavrić potom je suđenje odgodio za kraj avgusta, a strankama je poručio da budu spremne za završnu riječ.

Republičko tužilaštvo tereti Deurića, Grulovića i Kremenovićevu da su nezakonito omogućili firmi “Naš dom” da stekne pravo svojine nad zgradom i pomoćnim objektom u banjalučkoj Grčkoj ulici, čime su oštetili grad Banjaluku za 2,18 miliona KM. Grulovića i Kremenovićevu još terete da su nezakonito omogućili da firma “Građa” stekne pravo vlasništva nad parcelom od 33.000 kvadrata, čime je Banjaluka oštećena za 5,25 milina KM. Grulovića i Milinkovićevu optužnica tereti da su se dogovarali o obustavi istrage u predmetu “Varnica Marija” koju je vodilo banjalučko Okružno tužilaštvo. Milinkovićeva je bila u “dobrim odnosima” sa jednim tužiocem, a Grulović je trebalo da se dogovori o detaljima u vezi sa isplatom novca da pomenuti predmet ne bude proslijeđen Republičkom tužilaštvu.

Prigovor

Odbrana optuženih prigovorila je dodatnom saslušanju svjedoka tužilaštva Ćane Babić.

- Taj svjedok već je saslušavan. Ako je ono o čemu će ona sada ponovo biti ispitivana bilo poznato tužiocu i ranije, onda ona ne može biti svjedok - rekla je Joviševićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana