Suđenje Strahinji Tendžeriću za šverc narkotika: Svjedoci tvrdili da su iskazi od njih iznuđeni

Nebojša Tomašević
Suđenje Strahinji Tendžeriću za šverc narkotika: Svjedoci tvrdili da su iskazi od njih iznuđeni

BANjALUKA - Svjedoci tužilaštva u sudnici banjalučkog Okružnog suda su kazali da su u policiji maltretirani i udarani kako bi rekli nešto protiv Strahinje Tendžerića (31) iz Gradiške, koji je optužen da je prodavao narkotike i drugima davao drogu da je uživaju.

Svjedok David Galić priznao je da je sa optuženim Tendžerićem konzumirao narkotike, ali je istakao da od njega nikada nije kupio drogu.

Još je kazao da su on i Tendžerić jedne prilike u blizini kuće bake optuženog pušili džoint koji je donio optuženi. 

Tužilac Dalibor Vrećo mu je pročitao izjavu u kojoj je rekao da je od Tendžerića za deset KM kupio marihuanu koju su potom zajedno ispušili. Galić je kategorički rekao da to nije tačno i da je u policiji psihički i fizički maltretiran. 

- Rekao sam da smo zajedno pušili marihuanu i da je vrijednost toga deset KM. Nisam rekao da sam kupio drogu od njega - rekao je između ostalog Galić te dodao da je u policiji dobio šamar. 

Drugi svjedok tužilaštva Danijel Prpoš takođe tvrdi da je maltretiran u policiji. Rekao je da je dobio šamar i prisiljen da kaže kako mu je Tendžerić davao drogu da uživa. 

- Zajedno sa optuženim jesam konzumirao drogu, ali to su drugi donosili. Tendžerić je nikada nije donosio - rekao je pred sudijama Prpoš. 

Oba svjedoka izjavila su da policijsko maltretiranje nisu prijavili nikome jer su se bojali da bi imali problema i da ne bi ništa postigli.

- Nismo narko-dileri, volimo zapaliti - rekao je svjedok Slaviša Guskić te dodao da nikada nije ni pozivan u policiju zbog Tendžerića, već je ispitan u okviru akcije “Vitorog”.

Tužilac Vrećo kazao je da su svjedoci očigledno promijenili iskaze u namjeri da pomognu optuženom i da je tačno ono što su ranije govorili u istrazi. 

Tendžerića optužnica tereti da je od sredine 2018. do 19. februara 2019. godine prodavao narkotike u Gradišci. Kako se navodi on je u Gornjim Podgradcima za deset KM prodao drogu Davidu Galiću te je u kući držao oko osam grama marihuane. Osim toga, optuženog terete da je tokom 2018. i početkom 2019. godine u Gornjim Podgradcima u kući većem broju osoba davao da uživaju drogu. Optuženi Tendžerić i svjedok Guskić zajedno sa još četiri osobe uhapšeni su krajem februara 2019. godine u akciji “Vitorog”, kada je zaplijenjeno 54 kilograma skanka. Protiv njih dvojice istraga je obustavljena zbog tog slučaja jer nije bilo dokaza.

Prigovori 

Branilac optuženog Strahinje Tendžerića advokat Aleksandar Jokić istakao je da je optužnica nejasna i netačna.

- Kaže se da je prodavao drogu od sredine 2018. pa do februara 2019. godine, a onda se dodaje da je samo jednom prodao drogu za deset KM. Kako se može reći da je prodavao drogu, a imamo samo jedan slučaj za koji tužilaštvo tvrdi da je prodaja. Takođe, kod njega je nađeno svega osam grama marihuane što nije dovoljno da se čestito proda - rekao je Jokić. Dodao je da se u ovom slučaju može raditi samo o prekršaju zbog uživanja narkotika, a ne o krivičnom djelu.    

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana