Suđenje Siniši Šakiću Kinezu: Smrtonosni hici Ćulumu razorili srce i mozak

Nebojša Tomašević
Foto: Skrinšot

BANjALUKA - Slaviša Ćulum (37) pogođen je u srce, a prostrijeljena mu je glava i razoren mozak, te je zadobio rane sa tri strane tijela.

Kazao je ovo na suđenju Siniši Šakiću zvanom Kinez (36) u banjalučkom Okružnom sudu specijalista sudske medicine Željko Karan koji je uradio obdukciju ubijenog Ćuluma.

- Metak, koji mu je prošao kroz glavu, pogodio ga je u potiljak te izašao ispod lijeve strane vilice i razorio mu mozak. Jedan od hitaca ga je pogodio u grudi, prošao kroz srce i razorio ga, te izašao na leđa. Takve povrede niko ne može preživjeti i obje su same za sebe apsolutno smrtonosne - rekao je Karan.

Dodao je da je Ćulum pogođen sa više hitaca i fragmenata hitaca te da mu je, između ostalog, razorena nadbubržena žlijezda. 

Pojasnio je da se ne može utvrditi redosljed povreda koje je zadobio, te da su Ćuluma hici pogađali s leđa, boka i sprijeda. 

Istakao je da je obdukcija bila veoma kompleksna i da je načinio čak 93 fotografije, što je svojevrstan rekord.

- Imao je mnogo povreda i samo njihovo opisivanje trajalo je pet sati - kazao je Karan.

Prema nalazu obdukcije, Ćulum je imao 18 rana na tijelu, od kojih su, osim dvije smrtonosne, neke bile površinske, a neke opasne po život.

Vještak balističar Saša Jojić utvrdio je da je na Ćuluma pucano iz dvije puške.

- Vještačenjem 22 čahure nađene na mjestu zločina utvrđeno je da potiču od metaka ispaljenih iz automatskog oružja kalibra 7.62 milimetra. Riječ je o automatskoj pušci ili puškomitraljezu. Vještačenjem čahura utvrđeno je da je 13 hitaca ispaljeno iz jednog, a devet iz drugog automatskog oružja - kazao je Jojić i naglasio da mu oružje nije ni dostavljeno.

Istakao je da je vještačenjem dijela zrna pronađenog na licu mjesta utrdio da može da potiče od metka kalibra 7.62 milimetra.

Branioci optuženog Šakića prigovorili su ovom nalazu, jer smatraju da vještak u nalazu nije naveo čime je dokazao da je pucano iz dva oružja.

- Nije nam pokazao kojim metodama je utvrdio razliku između čahura i da je pucano iz dva oružja. Ne znamo na osnovu čega to tvrdi, koje su to razlike - kazao je Šakićev advokat Željko Šurlan.

Šakića terete da je, sa još nepoznatom osobom, usmrtio Slavišu Ćuluma 15. maja 2020. Oni su pripremili zasjedu nedaleko od Ćulumove kuće u Dragočaju. 

Kada je Ćulum naišao, na njega su iz dvije puške ispalili 22 hica i ubili ga. 

Navodi se da su zločin pripremili te nabavili oružje, municiju i motocikl na kojem je izviđao mjesto planiranog napada.

BARUT

Vještak hemijske struke Biljana Vasić Dakić, na pojedinim predmetima i odjeći oduzetoj od optuženog Siniše Šakića, našla je tragove koji mogu da potiču od baruta. 

Pojasnila je da su takvi tragovi nađeni na unutrašnjoj strani kacige, torbi, trenerki i jakni. 

Odbrana je prigovorila nalazu jer smatraju da je vještak nestručan i ničim nije dokazao da tragovi potiču baš od baruta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana