Suđenje Railiću i drugima za ubistvo Bašića i trgovinu drogom počinje u petak

Nebojša Tomašević
Suđenje Railiću i drugima za ubistvo Bašića i trgovinu drogom počinje u petak

SARAJEVO - Suđenje Daliboru Railiću i drugima optuženima za organizovani kriminal, šverc drogom i druga teška krivična djela u predmetu “Skaj” počeće u Sudu BiH u petak, 10. marta, potvrđeno je “Glasu Srpske”. Railića, osim za šverc drogom, terete za naručivanje ubistva načelnika kriminalističke policije Prijedor Radenka Bašića.

Osim Railića, za učešće u tom ubistvu optuženi su  Aleksandar Miljatović i  Igor Repajić kojima se takođe na teret stavlja i šverc narkoticima. Prema optužnici, Railić je bio organizator grupe za ubistvo, ali i vođa narko-grupe Miljatović je označen kao direktni izvršilac likvidacije, a Repajić kao njegov pomagač u bijegu i pripremi. 

U ovom slučaju za organizovani šverc drogom još su optuženi  Haris Gredelj, Mirjana Vujović, Aleksandar Ivković, Gordan Gvozden, Željko Simić.

Na prvom ročištu, kako  je planirao Sud BiH,  tužilaštvo i odbrana iznijeće uvodne riječi. Osim toga planirano je da se stranke dogovore oko dinamike suđenja.

Branioci optuženih ranije su iznosili prigovore da se sve zasniva na podacima iz aplikacije „Skaj“, a to su po njima nezakoniti dokazi.

U optužnici stoji da su optuženi  drogu  krijumčarili od 2020. do marta 2022. godine, a sve su dogovarali preko kriptovanih aplikacija „Skaj“ i „Anom“. Kako se navodi  grupa je u navedenom periodu  narkotike, koje su između ostalog nabavljali u Crnoj Gori, ali i Kolumbiji, transportovali u BiH gdje su je skrivali i dalje plasirali na ilegalnom narko tržištu u zemlji i inostranstvu.

Optužnica protiv pomenute grupe je prva koju je Sud BiH potvrdio, a koja se odnosi na dokaze koji su pribavljeni iz aplikacije „Skaj“.

Iz ovih poruka se saznalo da je Railić mjesecima tražio osobu koja bi likvidirala Bašića, koji mu je smetao u poslovima sa drogom.

Prema optužnici Miljatović je pristao da za 50.000 KM likvidira Bašića, što je i uradio 21. marta lani u prijedorskom naselju Pećani. Repajića terete da mu je pomogao u bjekstvu.

Svi optuženi negirali su krivicu 6. februara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana