Suđenje Prijedorčanima optuženima za primanje mita: Sporni novac pronađen kod inspektora

Nebojša Tomašević
Suđenje Prijedorčanima optuženima za primanje mita: Sporni novac pronađen kod inspektora

BANjALUKA - Dvije novčanice koje je fotografisao svjedok tužilaštva Nemanja Šarengaća i sačuvao na svom prenosnom disku USB nađene su kod poreskog inspektora Nemanje Barovića iz Prijedora, optuženog za primanje mita.

Ovo je u banjalučkom Okružnom sudu kazala tužilac Svetlanka Bijelić te istakla da je to utvrđeno pregledom USB-a koji je oduzet od svjedoka Šarengaće.

-  Poređenjem serijskih brojeva novčanica s fotografija na USB stiku sa onima koje su pronađene tokom pretresa kod Barovića utvrđeno je da dvije imaju iste serijske brojeve. Kod Barovića je pronađeno 21.400 evra koji su bili skriveni u knjizi u garaži - pojasnila je Bjelićeva.

Šarengaća je poslovođa u firmi “ND Pile prom” iz Novog Grada, a na ranijem suđenju je potvrdio da je Baroviću dao 5.000 evra i 250 maraka kako bi mu smanjio poreski dug i okončao kontrolu. Šarengaća je ranije izjavio da je novčanice prethodno uslikao.

Osim Barovića na optuženičkoj klupi je i njegov kolega iz Područne jedinice Poreske uprave RS u Prijedoru Mihajlo Ristić.

Pregled USB-a koji je oduzet od Šarengaće uradilo je stručno lice MUP-a RS Biljana Stjepanović koja je o tome sačinila izvještaj. Ona je istakla da je pronašla više fotografija novčanica u apoenima od po 50, 100, 200 i 500 evra na kojima su bili vidljivi serijski brojevi. Pojasnila je da su fotografije sačinjene 11. maja 2017. godine, a na USB stik su prenesene 14. oktobra 2020. godine.

Barovića optužnica tereti da je 2018. i 2020. godine dva puta tražio i uzeo mito. Navodi se da je prvo uzeo 5.000 KM mita od Momira Lajšića da bi urgirao da ne dobije krivičnu prijavu i da plati 30.000 umjesto 120.000 maraka za poreske obaveze.

Terete ga i da je od vlasnika i poslovođe u firmi “ND Pile prom” Nemanje Šarengaće uzeo 5.000 evra i 250 KM kako bi izbjegao da obavi posao i izvrši provjere, a zatim mu tražio još 500 KM za ubrzavanje procedure preregistracije računa. Ristića terete da je sa Barovićem uzeo mito od vlasnika prodavnice “Nina” Marinka Bilbije za manju kaznu i “sređivanje” uočenih nepravilnosti. Navodi se da su oni tada za te usluge dobili po 200 KM. Bilbija je, na osnovu priznanja krivice, za davanje mita osuđen na novčanu kaznu od 500 KM.

 Podmetanje

Branilac Nemanje Barovića Jasminka Jovišević imala je prigovor na izvještaj istakavši da tužilaštvo manipuliše dokazima. Istakla je da odbrana nije adekvatno obaviještena o pregledu USB stika.

-  Tužilaštvo je sada priložilo dokaze koje je imalo i prije podizanja optužnice, a radi se o fotografijama novčanica oduzetih prilikom pretresa od optuženog. To se moglo i prije uraditi i ne vjerujem tim fotografijama. Zapisnik i potvrda o oduzimanju na sadrže ono što je u fotodokumentaciji. Moguće je i podmetnuti novčanice - kazala je Joviševićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana