Suđenje poreskom inspektoru Nemanji Baroviću: Tražio 5.000 KM da bi smanjio kaznu

Nebojša Tomašević
Suđenje poreskom inspektoru Nemanji Baroviću: Tražio 5.000 KM da bi smanjio kaznu

BANjALUKA - Vlasnik firme za uvoz vozila "MKM" Momir Lajšić iz Novog Grada u banjalučkom Okružnom sudu kazao je da je optuženog poreskog inspektora Nemanju Barovića iz Prijedora prijavio policiji, jer nije mogao da trpi njegove kontrole i zahtjeve te da mu je uz dogovor sa policijom dao mito od 5.000 KM kako bi mu on navodno pomogao da smanji kaznu za prekršaje.

Osim Barovića, na optuženičkoj klupi je i njegov kolega iz područne jedinice Poreske uprave Prijedor Mihajlo Ristić, koga takođe terete za primanje mita. 

Sa njima se na optuženičkoj klupi zbog davanja mita našao i vlasnik prodavnice Marinko Bilbija iz Prijedora, koji je priznao krivicu pa je proces protiv njega odvojen. 

Lajšić je u sudu ispričao da mu je poreski inspektor Barović najavio da će kod njega obaviti kontrolu i da bi to moglo biti rizično po njega.

- Tokom kontrole mi je rekao da postoje nepravilnosti u transakcijama računa i da moram platiti dodatno nekih 120.000 KM. Kazao mi je da bi mi on mogao pomoći da se ta kazna umanji na 30.000 KM. Bio sam ljut jer oni dođu, samo napišu kaznu, a da ni ne gledaju knjige. Pitao sam ga koliko bi to bilo i da li je dovoljno 10.000 KM, a on je rekao da će vidjeti. Kada sam kazao 1.000 KM, vidio sam da mu je to malo. Stalno mi je tražio neku dodatnu dokumentaciju - kazao je Lajšić.

Lajšić je odlučio da postane policijski informant i da prijavi inspektora. Kazao je da ga je policija ozvučila i pratila njegov telefon.

- Nakon toga zvao sam ga da mu donesem dokumentaciju koju je tražio, a on je rekao da nema vremena. Ubrzo me pozvao telefonom i rekao da dođem kod njega kući. U razgovoru mi je rekao da može smanjiti obavezu sa 120.000 na 30.000 KM. Tad sam mu rekao koliko bi trebalo da dam za to, da li je to 5.000 KM, on je rekao "Pa eto, neka bude" - kazao je Lajšić.

Baroviću je nakon toga u kancelariju odnio koverat s tim iznosom. Tokom svjedočenja Lajšić je rekao da je Baroviću i ranije dao 600 KM zbog nekih nepravilnosti.

Republičko tužilaštvo tereti Barovića da je tokom 2018. i 2020. dva puta tražio i uzeo mito. 
Terete ga da je 5.000 KM mita uzeo od Momira Lajšića kako bi mu sredio da ne dobije krivičnu prijavu i da ne odgovara za uočene nepravilnosti i plati 30.000 umjesto 120.0000 KM. 

Terete ga i da je od vlasnika i poslovođe u firmi "ND Pile Prom" uzeo 5.000 evra i 250 KM kako ne bi izvršio provjere, a zatim mu je tražio još 500 KM za ubrzavanje procedure preregistracije računa. Ristića i Barovića tužilaštvo terete da su 15. jula 2019. uzeli 200 KM od vlasnika prodavnice "Nina" Marinka Bilbije za manju kaznu i "sređivanje" uočenih nepravilnosti. 

Optuženi inspektori uhapšeni su početkom maja u akciji "Svodna", kada je u Barovićevoj garaži pronađeno 21.400 evra u knjizi "Etički kodeks za profesionalne računovođe".

SPORAZUM

Okružni sud prihvatio je sporazum koji je optuženi za davanje mita Marinko Bilbija zaključio sa Republičkim tužilaštvom i pristao da bude osuđen novčano na 500 KM. Osim kazne, Bilbija se obavezao da svjedoči protiv druga dva optužena Nemanje Barovića i Mihajla Ristića.
Prema optužnici Bilbija je njima dao mito od 200 KM kako bi mu oni smanjili kaznu za uočene nepravilnosti u prodavnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana