Suđenje optuženima za ubistvo Slaviše Krunića: Ključ od vozila ubijenog napadača nađen u kući optuženog Đukanovića

Nebojša Tomašević
Suđenje optuženima za ubistvo Slaviše Krunića: Ključ od vozila ubijenog napadača nađen u kući optuženog Đukanovića

BANjALUKA - Polcija je u kući Benedija Đukanovića (53), koji je optužen za ubistvo biznismena Slaviše Krunića (48) i njegovog pratioca Žarka Pavlovića (38), pronašla ključ "opel korse", koju je koristio ubijeni napadač Željko Kovačević, kazala je danas u banjalučkom Okružnom sudu republički tužilac Snježana Petković pojašnjavajući materijalne dokaze koje je predočila.

U ovom slučaju osim Đukanovića optuženi su Emilio Baldo (53) i nekadašnji radnik „Sektora Sekjuritija" Rodoljub Gajić koga terete samo za pomaganje. Optužene trete i za pokušaj ubistva Krunićevog vozača Gorana Ilića koji je ranjen  kobne večeri. Kovačević je stradao u razmjeni vatre sa Krunićevim obezbjeđenjem. Branilac Đukanovića Tatjana Savić prigovorila je dokazima itakavši da su nezakoniti, ali je i posumnjala u njihovu tačnost.

- Pretresi su rađeni tri puta i tek treći put nađeni su ključevi. Međutim u potvrdi o oduizmanju predmeta oni se ne navode - rekla je Savićeva.

Istakla je da i materijali dokaz o otključavanju "opel korse"  nije u skladu sa zakonom jer je proistekao iz nezakonitog pretresa.

- Među oduzetim ključevima imaju oni za "škodu" i "folksvagen", a ne za "opel"- kazala je Savićeva.

Predsjednik sudskog vijeća Branimir Jukić tražio je od tužioca da pojasni o čemu se radi, koja je to radnja, otkud ključevi.

- S obzirom da je u pretresu kuće Đukanovića pronađen ključ koji odgovara "opel korsi" koju koristio Kovačević tužilaštvo je naredilo probno otključavanje pomenutog vozila tim ključem. Nesporno je da taj ključ otvara to vozilo - kazala je tužilac Petković.

Tužilaštvo je sudu, između ostalih, predočilo nekoliko listinga koji se odnose na telefonske ragovore Gajića, ali i ostalih optuženih.

Branioci su prigovorili da su ti svi dokazi nezakoniti te da su pojedini  listinzi nejasni.

- Ovode je sve od početka nezakonito, mog klijenta kao građanina su odveli tri policajca u kapuljačama. Ja to zovem "Kju kluks klan"- rekao je Gajićev advokat Marinko Brkić.

Savićeva je istakla da se listinzi nejasni jer se pod dvije kolone "a" i "b" nalaze isti brojevi te je tražila od tužioca da to pojasni.

Tužilac Petković je tada od sudije Branimira Jukića tražila da joj vrati dokaze koje je već predala kako bi ih pojasnila.

- Kolona "a" su odlazni pozivi i poruke, a "b" dolazni - rekla je Petkovićeva.

Savićeva je odgovorila da se ti pozivi ne poklapaju, a na kraju je rekla da i ne treba pojašnjenje jer je "dokaz takav kakav jeste"

Sudija Branimir Jukić prihvatio je dokaze tužilaštva te istakao da će o prigovorima odbrane odlučivati nakandno.

Optužnica

Krunić i Pavlović ubijeni su lani 22. aprila 2019. godine u blizini Krunićeve kuće u Glamočanima, kod Laktaša. Tada je ranjen Ilić, a u razmjeni vatre ubijen je Željko Kovačević, koji je označen kao jedan od napadača. Đukanovića i Baldu terete da su zajedno sa Kovačevićem organizovali i pripremili zločin. Gajića, Krunićevog radnika i člana ličnog obezbjeđenja njegove supruge i djece, terete za pomaganje ubistva jer je Kovačeviću odao informacije o kretanju svog gazde i obezbjeđenju u zamjenu za oprost duga. Baldo je, bio osmatrač i dojavio je kada je vozilo krenulo u zasjedu. Đukanovića i Kovačevića terete da su iz automatskih pušaka ispalili najmanje 36 hitaca na džip u kojem se nalazio Krunić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana