Suđenje Nenadu Grujiću i Jeleni Florjan: Inspektori sumnjali da ih prate na vajberu

Nebojša Tomašević
Suđenje Nenadu Grujiću i Jeleni Florjan: Inspektori sumnjali da ih prate na vajberu

BANjALUKA - Bivši policijski inspektori Jelena Florjan (34) i Nenad Grujić (53), optuženi da su primili 20.000 KM mita od bivšeg direktora Srednjoškolskog doma u Banjaluci Branislava Vidića, bili su oprezni u međusobnoj komunikaciji, a Florjanova je sumnjala da ih prate.

Ovo se može vidjeti iz poruka koje su putem vajbera razmjenjivali optuženi, a koje je tužilaštvo prikazalo u Okružnom sudu.

"Je... te pišem ti na viber, nema te. Dobro sam. Da vidim kako si ti. To preko vajbera mi je sumnjivo, možda ti blokiraju. Ovdje samo uopšteno, priča bez privatnosti, jer teroristička uprava može čitati poruke" napisala je Florjanova Grujiću. 

On je napisao da ima problem s telefonom.

"Opet me je.. mobilni vaj-faj. Kako si ti, ima li posljedica od noćas?" pitao je Grujić.

Ove poruke iz telefona optuženog inspektora izvukao je stručnjak za elektronska i informatička vještačenja Andrija Petrović iz Beograda, koji je radio vještačenja telefona i računara oduzetih u ovom predmetu.

Tužilaštvo je predočilo 49 dokumenata, od kojih je šest bilo obrisano, kao i dva mejla sa službenih računara koje su koristili optuženi. 

Republički tužilac Goran Glamočanin tvrdi da je iz tih dokumenata vidljivo da su oni postupali kao službena lica po prijavi protiv Vidića. 

Predočeno je nekoliko izvještaja o radu optužene Florjan i Grujića u kome se često kao prvi predmet navodi onaj koji se odnosi na Vidića. 

Prikazano je i nekoliko zapisnika o saslušanju svjedoka i osumnjičenih. 

Branioci optuženih, Željko Višić i Miljkan Pucar, prigovorili su da su dokazi nezakoniti i da Petrović nije vještak. 

Pucar je istakao da prikazani dokumenti nisu smjeli biti pokazani javnosti jer je riječ o istrazi Odjeljenja za privredni kriminalitet koja bi trebalo da bude tajna. 

Glamočanin je kazao da ne smatra da su dokumenti učinjeni javnima jer sadržina nije čitana, niti je bitna za postupak, već pokazuje da su optuženi postupali protiv Vidića. 

Grujića i Florjan terete da su od Vidića tražili 30.000 KM mita, a uzeli 20.000 KM kako bi sredili obustavu istrage koja se protiv njega vodila na osnovu anonimne prijave.

SNIMCI

Prikazani su i video-snimci nastali tokom istrage. Na snimku se čuje kako Vidić govori da je u koverti 20.000 KM, da nije uspio da skupi preostalih 10.000 i da ne zna hoće li uspjeti. 

Kazao je da će, ako treba, prodati stan. Na drugom snimku, koji je pušten u sudnici, vidi se Grujić kako odlazi kod Florjanove u kancelariju, gdje mu ona sugeriše šta da kaže. 

Ovom se protivila odbrana, tvrdeći da su dokazi nezakoniti, ali je sudija odbio prigovore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana