Suđenje inspektorima iz Poreske uprave: Prodao auto kako bi podmitio inspektora

Nebojša Tomašević
Suđenje inspektorima iz Poreske uprave: Prodao auto kako bi podmitio inspektora

BANjALUKA - Poslovođa firme "ND Pile prom" iz Novog Grada Nemanja Šarengaća kazao je u banjalučkom Okružnom sudu da mu je optuženi poreski inspektor Nemanja Barović iz Prijedora tražio 10.000 KM da bi mu smanjio poreski dug i okončao kontrolu.

Osim Barovića, na optuženičkoj klupi zbog primanja mita je i njegov kolega iz Područne jedinice Poreske uprave RS u Prijedoru Mihajlo Ristić, ali on nije vezan za slučaj preduzeća "ND Pile prom".

Svjedok Šarengaća ispričao je da je Barović kontrolu u njihovoj firmi obavljao skoro tri i po mjeseca.

- To je počelo početkom ili sredinom 2017. godine, a inspektor Barović je svaki put kada bi došao povećavao iznos poreskog duga. Te cifre su narasle na 150.000 do 200.000 KM. Zvao me i svojoj kući da pričamo te sam vidio kuda to vodi. Bio sam uvjeren da radimo ispravno i nije mi bilo jasno odakle toliko dug - kazao je Šarengaća, koji je sin vlasnika firme.

Istakao je da je njegova porodica iscrpljena zbog te kontrole, a zbog toga oboljeli su mu i otac i majka.

- Otac je za tri mjeseca osijedio pa sam želio da se to konačno završi. Nakon tri mjeseca kontrole Barović me je opet pozvao svojoj kući. Tad sam ga pitao "šta hoćeš od nas i koliko hoćeš?". Rekao je da ja njemu priznam 10.000 KM, a on će porez smanjiti na 12.000 maraka. Nisam imao novac pa sam prodao auto i inspektoru u koverti odnio 5.000 evra i 250 maraka. Novčanice sam prethodno uslikao - kazao je Šarengaća.

Dodao je da mu je kasnije Barović tražio još 500 KM kako bi mu učinio uslugu da više poslovnih računa firme svede na jedan.

Knjigovođa Lidija Đurčić, koja je vodila poslovne knjige firme "M&M kars" kazala je da joj je vlasnik tog preduzeća Momir Lajšić rekao da mu inspektor Barović traži novac.

- Momir mi je rekao da će ga kontrolisati Barović. Jednom prilikom je došao u kancelariju sav uzrujan i rekao "Inspektor mi traži pare" - kazala je Đučićeva.

Barovića optužnica tereti da je tokom 2018. i 2020. godine dva puta tražio i uzeo mito. Navodi se da je prvo uzeo 5.000 KM mita od Momira Lajšića da bi mu sredio da ne dobije krivičnu prijavu i da plati 30.000 umjesto 120.000 maraka za poreske obaveze. Terete ga i da je od vlasnika i poslovođe u firmi "ND Pile prom" uzeo 5.000 evra i 250 KM kako bi izbjegao da obavi posao i izvrši provjere, a zatim mu tražio još 500 KM za ubrzavanje procedure preregistracije računa. Ristića terete da je zajedno sa Barovićem uzeo mito od vlasnika prodavnice "Nina" Marinka Bilbije za manju kaznu i "sređivanje" uočenih nepravilnosti. Navodi se da su oni tada za te usluge dobili po 200 KM. Bilbija je, na osnovu priznanja krivice, za davanje mita osuđen na novčanu kaznu od 500 KM.

Zakletva

Nakon svjedočenja Lidija Đurčić je slučajno sa svojim dokumentima pokupila i sudsku zakletvu za svjedoka. To se otkrilo kada je nakon nje trebao da se zakune svjedok Nemanja Šarengaća. On je rekao sudiji da na pultu nema papira sa tekstom zakletve. Sudija i prisutni su konstatovali da je zakletvu vjerovatno odnijela prethodna svjedokinja pa je stručna saradnica izašla napolje i vratila je u sudnicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana