Suđenje Daliboru Čamberu: U noći ubistva bio bitno smanjeno uračunjiv

Nebojša Tomašević
Suđenje Daliboru Čamberu: U noći ubistva bio bitno smanjeno uračunjiv

BANjALUKA - Dalibor Čamber (47) iz Laktaša, optužen za ubistvo Duška Savanovića (24) i ranjavanje Alekse Babića bio je u stanju bitno smanjene uračunjivosti kada je počinio zločin.

Utvrdila je ovo vještak odbrane neuropsihijatar Jadranka Pavlović koja je mišljenje obrazložila na suđenju Čamberu u banjalučkom Okružnom sudu.

- Optuženi je emocionalno nezrela ličnost, a u vrijeme počinjenja krivičnog djela bio je u stanju srednjeg pijanstva s 1.44 promila alkohola u krvi i pod uticajem lijekova. Kako mi je rekao, koristio je leksilijum. To je uticalo da kod njega nadvlada afektivno nagonsko ponšanje nad razumom. Njegova sposobnosti da shvati značaj djela i upravlja postupcima u vrijeme krivičnog djela bila je bitno smanjena - rekla je Pavlovićeva.

Ona je na pitanje tužioca Aleksandra Simonovića istakla da takva osoba ipak ne bi mogla da dobije dozvolu za nošenje oružja i da ga nosi.

Specijalista sudske medicine Željko Karan, koji je po zahtjevu odbrane obavio vještačenje, utvrdio je da je ranjeni Babić u krvi imao manju količinu  sedativa benzodiazepini. Pojasnio je da se radi o sastojku nekih ljekova među kojima je i apaurin.

- Radi se o manjoj količini i taj lijek mu je sigurno dat kroz infuziju kada mu je pružana pomoć u bolnici -istakao je Karan.

Prema optužnici, Čamber je zločin počinio u novogodišnjoj noći, 31. decembra prošle godine oko 22.30 časova ispred benzinske pumpe "NIS Petrol" u Trnu. Tu je došlo do sukoba između njega i Milana Đuđevića   s jedne te Babića i  Savanovića s druge strane.

Čamber je tokom sukoba prvo pucao na "mercedes" u kojem su bili Savanović i Babić, da bi nakon njihovog zaustavljanja i izlaska iz auta pucao na Babića i pogodio ga u lijevo stopalo te krenuo za njim. Savanović je tada krenuo za Čamberom te ga udario  pesnicom u glavu i oborio na asfalt. 

Kada je pao na leđa Čamber je iz tog položaja ispalio hitac prema Savanoviću, koji je bio okrenut leđima i udaljen između dva do tri metra od njega. Savanović je preminuo u bolnici.  Đurđević je priznao krivicu te je osuđen na godinu zatvora za pomoć učiniocu krivičnog djela. On je nakon zločina odvezao Čambera s lica mjesta te mu pomogao da sakrije pištolj i druge tragove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana