Suđenje Aganu Ramiću: Izmjena sudskog vijeća za zločin nad Srbima na području Konjica

Srna
Foto: Ilustracija

SARAJEVO- Suđenje Aganu Ramiću, optuženom za zločine počinjene nad srpskim civilima na području Konjica, vodiće se uz izmjenu predsjedavajuće Sudskog vijeća i uz saglasnost stranaka da se dokazi ne izvode ponovo.

Umjesto sudije Enide Hadžiomerović, za novu predsjedavajuću Sudskog vijeća postavljena je Dalida Burzić.

Tužilac Igor Dubak i branilac Davor Šilić, kao i optuženi, saglasili su se na statusnoj konFerenciji da se prihvate ranije izvedeni dokazi, a do sada su saslušana dva svjedoka i pročitana dva iskaza.

Burzićeva je rekla da će, zbog situacije sa pandemijom, naknadno biti zakazan termin ročišta na kojem će biti pročitana optužnica i pozvana dva svjedoka.

Tužilac Dubak podnio je revidiranu listu svjedoka, čiji je broj smanjen sa 48 na 16, prenosi Birn. Ramić je optužen da je u ljeto 1992. godine u selu Brđani kod Konjica, u svojstvu pripadnika Opštinskog štaba TO-a Konjic takozvane Armije BiH, naoružan došao do kuće maloljetnog Siniše Živaka i tražio od njega da mu uhvati jagnje.

U optužnici je navedeno da je optuženi, nezadovoljan jagnjetom, počeo da udara Živaka, u čemu su mu se pridružili i ostali pripadnici TO-a. Tada maloljetni Živak je pretrpio fizičke i duševne patnje, te je nakon toga nekoliko dana mokrio krv.

Na pitanje da li se mogu složiti o određenim nespornim činjenicama, branilac Šilić je odgovorio da je situacija specifična s obzirom na ulogu njegovog branjenika.

Na ročištu je razgovarano i o zdravstvenom stanju Ramića, koji osiguranje ima u Francuskoj.

Optuženi je rekao da mu neće biti problem da dođe kad god suđenje bude zakazano. Suđenje u ovom predmetu počelo je u februaru 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana