Stigle nove Skaj poruke, ko sve ide u pritvor?

GS
Foto: Ilustracija

SARAJEVO- Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, tačnije tim koji radi na Skaj istragama, dobio je nove dokaze koji se odnose na Skaj aplikaciju i kripte koje otkrivaju ko je sve znao za uvoz veće količine narkotika u BiH.

To se, kako saznaje "Avaz", prije svega, odnosi na pojedince u pravosuđu, ali i u brojnim policijskim agencijama u BiH. Svi veći narkodileri, a što je u ranijim slučajevima utvrđeno, imali su pomoć policijskih i pravosudnih struktura - od SIPA, Granične policije, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, pa do Federalne uprave policije.

Na Skaju je otkriveno više od 15 policijskih službenika, a pristižu i novi dokazi.

Poruke iz Skaja, tačnije kripte koje je dostavio Evropol, odnose se na period od 2021. do 2022. godine. I tu su već utvrđene brojne nepravilnosti. Većina kripti odnosi se na osobe koje su sarađivale s narkokartelom iz Dubaija "Tito i Dino“, kojim rukovodi Edin Gačanin, presuđeni narkodiler koji je imao svoje ljude u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK), o čemu se vodi posebna istraga.

Ali, na desetine je i pomagača koji su bili dio ove organizovane ekipe, što znači da bi uskoro za mnoge ovo moglo biti posebno vruće ljeto. Naročito za pojedine policijske službenike.

Prošla godina

Sumnja se da je Gačanin upumpao više miliona prljavog novca u BiH, a koji je opran investiranjem u pojedine objekte.

Osim osoba koje su znale za ove neregularnosti, Tužilaštvo ima dokaze da su u tome direktno ili indirektno učestvovali i pojedinci iz jedne policijske agencije. Zato je pitanje po koga će uskoro doći policija. To bi se, tvrde "Avazovi" izvori, moglo desiti vrlo brzo.

"Biće posebno zanimljivo vid‌jeti Skaj poruke koje se odnose na prošlu godinu", zaključuje ovaj portal.

Optužnica protiv Osmice i Debevca

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pri samom je kraju istrage protiv hapšenog i suspendovanog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i Osmana Mehmedagića Osmice, bivšeg direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA).

Prema informacijama "Avaza", optužnica će biti podignuta u narednih nekoliko dana, najkasnije do sredine avgusta.

Njima se stavljaju na teret zloupotreba položaja, uništavanje dokaza o nelegalnom prisluškivanju, lažno predstavljanje, primanje mita...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana