Šta piše u optužnici protiv Miličevića

Nebojša Tomašević
Šta piše u optužnici protiv Miličevića

BANjALUKA – Banjalučki Okružni sud potvrdio je optužnicu protiv načelnika Opštine Teslić Milana Miličevića i načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje u Opštini Nikole Stokića koja je protiv njih podignuta zbog malverzacija koje su počinili u okviru postupaka koji se odnose na privođenje zemljišta trajnoj namjeni i izdavanje upotrebne dozvole za stambeno poslovni objekat u Tesliću investitora A.S.

Optužnicu je podiglo Republičko tužilaštvo koje Miličevića tereti za trgovinu uticajem, a Stokića za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja. 

Prema optužnici pomenuti su krivična djela počinili u periodu od 2018. do 2024. godine u okviru postupaka koji se odnose na privođenje zemljišta trajnoj namjeni i izdavanje upotrebne dozvole za izgrađeni stambeno poslovni objekat vlasnika i investitora A.S.  Kako se navodi investitor A.S. je u toku 2018. godine započeo izgradnju stambeno-poslovnog objekta, za koje je prethodno pribavio Rješenje Opštine Teslić kojim je izdata građevinska dozvola za izvođenje radova za izgradnju kolektivnog stambeno-poslovnog objekta, u postupcima vezanim za privođenje zemljišta trajnoj namjeni i izdavanje upotrebne dozvole za izgrađeni stambeno-poslovni objekat. Kako piše u optužnici Stokić je zvao investitora A.S. da dođe kod njega u službene prostorije, kojom prilikom mu je rekao da ne zna kako će uknjižiti objekat i da je potrebno da se zbog toga javi načelniku Opštine Miličeviću.

Dalje se navodi da je A.S. do kancelarije načelnika Miličevića, koji je svjestan svoga djela, od A.S. zahtijevao korist za sebe da korištenjem svog službenog položaja i stvarnog uticaja posreduje da se završi postupak privođenja zemljišta krajnjoj namjeni u skladu sa važećim Regulacionim planom i da se izda upotrebna dozvola investitoru za navedeni objekat od strane Odjeljenja za prostorno uređenje Opštine Teslić.

Kako piše u optužnici Miličević je od A.S. tražio da poslovni prostor veličine oko 80 kvadrata u navedenom  objektu.

- Tada mu je  A. S. rekao da može pristati na stan od 40 kvadrata nakon čega mu je  Miličević pokretom prstima pokazao kao da broji novac, a zatim na papirić napisao brojku 100.000, te rekao da je poslovni prostor od 80 metara kvadratnih pod broj jedan, da je stan pod broj dva, a novac pod broj tri, te da će mu javiti koji broj dolazi u obzir, nakon što se konsultuje sa suprugom, da bi nakon toga istu veče na njegov mobilni telefon poslao poruku sadržaja „3“, na koje uslove A. S. nije pristao-stoji u optužnici.

Dalje se dodaje da je nakon što je izgradnja objekta završena 2020. godine, Nikola Stokić, iskorištavanjem svog službenog položaja i ovlaštenja nije preduzeo nikakve službene radnje radi privođenja zemljišta krajnjoj namjeni, radi izdavanja upotrebne dozvole za sagrađeni objekat, iako su za isto bili ispunjeni uslovi iz člana 65. stav 6. Zakona o uređenju prostora i građenju. Kako stoji u optužnici Stokić je neizvršenjem svoje službene dužnosti postupao u namjeri nanošenja štete investitoru i sa namjerom pribavljanja koristi Miličeviću, po čijoj instrukciji je postupao. 

U optužnici stoji Stokić u periodu od šest godina nije završio postupak privođenja zemljišta trajnoj namjeni i nije završio postupak uklanjanja privremenog nelegalnog objekta u vlasništvu M. A. koji je Odjeljene za prostorno uređenje Opštine Teslić bilo dužno ukloniti radi omogućavanja privrednom društvu ZP „Elektro-Doboj“ a.d. Doboj postavljanje trafo stanice na mjestu koje je predviđeno Regulacionim planom i odobrenim lokacijskim uslovima i priključivanje objekta na električnu mrežu, što je bilo uslov za izdavanje upotrebne dozvole.

- Iako je izdavanjem građevinske dozvole i plaćanjem renti utvrđenih Rješenjem Opštine Teslić od 26.03.2018. godine, od strane investitora u od 156.707,25 KM i opštinskih administrativnih taksi od 2.153,54 KM, Opština Teslić bila obavezna da iz tih namjenski uplaćenih sredstava privede zemljište krajnjoj namjeni, uz omogućavanje priključenja novoizgrađenog objekta na potrebnu infrastrukturnu i komunalnu mrežu i pristup putnim komunikacijama, jer su bili dužni da blagovremeno prate dinamiku radova investitora, koji radovi su u potpunosti okončani u toku 2020. godine-piše u optužnici.

Dalje se navodi da je Stokić  13. aprila 2023. godine donio i potpisao obavijest Odjeljenja za prostorno uređenje Opštine Teslić  od 13. aprila 2023. godine,  kojom je naložio M. A., uklanjanje privremenog objekta u njegovom vlasništvu, koji je bio uslov za privođenje zemljišta krajnjoj namjeni, u skladu sa važećim regulacionim planom, u roku od 20 dana od dana dostavljanja, pod prijetnjom prinudnog rušenja.

Međutim, Stokić po proteku navedenog roka nije naložio prinudno izvršenje, čime je investitoru i njegovom bratu R. N, koji je suinvestitor, nanesena šteta u vidu izgubljene dobiti jer nisu mogli prometovati objekte u sklopu stambeno-poslovnog objekta, i šteta zbog nemogućnosti da izmiruju svoje obaveze kod poslovnih banaka po osnovu ugovora o hipoteci, Kako dalje piše nakon toga je A. S., zajedno sa R. N. po naredbi Okružnog suda u Banjaluci u svojstvu informatora, 11. jula 2023. godine otišao kod načelnika opštine Teslić, Milana Miličevića u njegove službene prostorije na razgovor i radi predaje dijela traženog novca u popisanim i fotografisanim novčanicama u iznosu od 40.000 KM.

Taj  razgovor je sniman audio i video tehnikom, kojom prilikom je A. S., Miličeviću rekao „Nikoli se dalo previše, onaj, nije ništa ispoštovano“, te „da se tražio poslovni prostor pa smo prebacili na pare“, a nakon čega im je Miličević rekao da će „natjerati Nikolu da potpiše, nek mu B. pripremi tekst“ i „uslov je da se napravi to rješenje, napravićemo, znači to mora biti dan dva“, a kada je A. S. ponudio navedeni novac riječima „brat je donio dio“, Miličević ga je, znajući da se radi o novcu, zaustavio gestikulacijom rukama i rekao „Nemoj molim te ništa, ajd kad te moli tvoj brat. Polako, zato, znaš šta, evo otvoreno ti kažem, ajmo prvo realizovati šta možemo“, a potom „nemoj molim te, aj da napravimo neki rezultat, nemoj u prazno“, „ajmo napraviti rezultat onda znam da smo nešto uradili“.

Tada je rekao da će tražiti asistenciju policije da se rješenje o rušenju privremenog objekta izvrši, a što je bio uslov za privođenje zemljišta krajnjoj namjeni u skladu sa regulacionim planom i što je bio uslov za izdavanje upotrebne dozvole, a nakon čega je istog dana, neposredno nakon ovog održanog sastanka,  Stokić, počeo preduzimati aktivnosti na realizaciji dogovora, na način što je u 9.35 časova pozvao A. S. i od njega tražio da predloži firmu koja će srušiti objekat A., a potom i prihvatio ponudu koju je preko informatora dao ponuđač za izvođenje radova. Zatim je, kako piše u optužnici, po uputama  Miličevića donio Rješenje Opštine Teslić kojim se nalaže investitoru M. A., uklanjanje privremenog poslovnog objekta, da bi nakon toga, kada su oba osumnjičena, po dobijanju informacije da su predmet krivične istrage, obustavili sve započete aktivnosti i prekinuli komunikaciju sa investitorom, tako da Nikola Stokić nije okončao postupak za uklanjanje privremenog poslovnog objekta po donesenom rješenju, već i dalje nije preduzimao službene radnje, sa namjerom nanošenja štete investitorima.

Mjere

Republičko tužilaštvo je uz optužnicu predložilo sud Milanu Miličeviću i Nikoli Stokiću izrekne mjeru bezbjednosti, zabranu vršenja poziva djelatnosti ili dužnost u trajanju od pet godina.  Miličeviću je predložena zabrana vršenja dužnosti načelnika opštine ili grada, a  Stokiću zabrana vršenja dužnosti načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje ili načelnika nekog drugog organa jedinice lokalne samouprave.

Zabrane su zatražene, jer su, navodi Tužilaštvo, zloupotrijebili svoj poziv, djelatnost i dužnost, za izvršenje krivičnog djela, a postoji opasnost da će obavljanjem navedenih poziva, djelatnosti i dužnosti ponovo izvršiti krivično djelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana