Šta je „treana“ kojom je trovan Saša Kulišić?

G.S.
Šta je „treana“ kojom je trovan Saša Kulišić?

DOBOJ - Saša Kulišić je, što je i zvanično potvrđeno, duži vremenski period trovan tabletama.

Prema zvaničnom saopštenju Okružnog suda u Doboju maloljetna kćerka (15) Saše Kulišića je kobne večeri ocu u limunadu sipala izmrvljene tablete „treana“.

– U namjeri da liše života Kulišića 29. januara u popodnevnim časovima, a nakon što je maloljetna A.K. usitnila veći broj tableta naziva ”treana“ jačine 10 mg, koje je kupila sestra prvoosumnjičene V.M. na molbu osumnjičenih, iste pomiješala sa vodom, da bi u dogovoru sa osumnjičenima, u večernjim časovima otišla u porodičnu kuću svog oca gdje je uz upotrebu vode, u kojoj se nalazio izmrvljeni prah tableta, napravila limunadu koju je dala svom ocu – saopšteno je iz Okružnog suda u Doboju.

Kulišić je bio svjesan nuspojava, tražio je medicinsku pomoć, međutim nalazi koje je radio bili su uvijek uredni prenosi Alo.

Ovim povodom kontaktirali smo magistra farmacije, koji je detaljnije pojasnio o kakvom lijeku se radi.

Stručnjaci navode da „Treana“ se ne može kupiti bez recepta. Prema riječima apotekara, čak i kada pacijent plaća punu cijenu – mora imati recept. „Treana“ od 10 mg, košta oko 35 KM, a na recept ta cijena iznosili ili 3 KM ili se ne plaća ništa.

– Prema mojim iskustvima, kod nas se taj lijek najčešće koristi kod pacijenata sa šizofrenijom ili bipolarnim poremećajem – kaže magistar farmacije za AloOnline.ba

Inače, lijek „Treana“ sadrži aktivnu supstancu olanzapin. Lijek pripada grupi lijekova poznatoj kao antipsihotici i koristi se u liječenju sljedećih stanja: šizofrenije, bolesti sa simptomima kao što su umišljanje da čujete, vidite ili osjetite neke stvari kojih nema, pogrešna uvjerenja, neobična sumnjičavost i povlačenje u sebe.

Lijekovi ovog tipa mogu uzrokovati neobične pokrete uglavnom lica ili jezika. Veoma rijetko, lijekovi ovog tipa uzrokuju kombinaciju groznice, ubrzanog disanja, znojenje, ukočenost mišića i pospanost ili uspavanost.

Primjećeno je povećanje tjelesne mase prilikom primjene lijeka.

Visok nivo sećera i masti u krvi (trigliceridi i holesterol) je primjećen kod pacijenata koji uzimaju lijek „Treana“.

Saša Kulišić je, po tvrdnjama onih koji su ga poznavali, imao većinu nuspojava lijeka koji mu je sipan u napitke.

Sumnjao je da nešto nije u redu, pogotovo nakon saobraćajne nezgode koje se uopšte nije sjećao.

– Tek sad kad premotam film, a na kontu toga, kako se piše, da su oni njega drogirali, sad se sjećam da sam nedavno, kad smo išli u Sarajevo, primijetio da je on nešto bio čudan. Kad sam ga pitao šta ti je, rekao je: ‘Ma, nemam pojma’. Djelovalo je kao da će zaspi. To mu se desilo više puta – rekao je ranije Sašin prijatelj Aleksandar.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana