Specijalcu zatvor zbog šverca droge

Nebojša Tomašević
Specijalcu zatvor zbog šverca droge

Banjaluka - Bivši pripadnik Specijalne jedinice MUP-a FBiH Radenko Pejović osuđen je danas u banjalučkom Okružnom sudu na tri godine i šest mjeseci zatvora zbog neovlašćene proizvodnje i prometa droge.

Presudu je izreklo vijeće kojem je predsjedavala sudija Vesna Stanković-Ćosović. Ona je objasnila da je sud ocijenio da tužilaštvo nije dokazalo da je Pejović počinio organizovani kriminal već je utvrđeno da je kriv za nedozvoljenu proizvodnju i promet opojne droge. U kaznu mu je uračunato i vrijeme koje je proveo u pritvoru od 20. avgusta do 27. decembra 2008. godine. Pejović će upućivanje na izdržavanje kazne zatvora čekati na slobodi.

Prema navodima u presudi, Pejović je zajedno sa Goranom Svorcanom i Mladenom Vujičićem kupovao skank radi dalje prodaje u BiH. Navodi se da je u junu 2008. godine od Vujičića preuzeo torbu sa neutvrđenom količinom droge skank u Istočnom Sarajevu i odvezao je do kuće gdje je boravila D. V. Kada je vlasnik kuće u kojoj je boravila D. V. shvatio da je u torbi droga, Pejović je došao i odnio je.

Sudija Stanković-Ćosović je kazala da je prilikom odmjeravanja kazne olakšavajuća okolnost za Pejovića bilo to što nije osuđivan.

- Otežavajuće je to što je on krivično djelo počinio dok je bio pripadnik specijalne jedinice policije. On je trebalo da sprečava krivična djela, a ne da ih čini - rekla je sudija Stanković-Ćosović.

Pejovića je Specijalno tužilaštvo RS optužilo da je bio član zločinačke organizacije koja je djelovala od 2008. do 2011. godine na teritoriji Srpske i FBiH. On je imao zadatak da transportuje drogu.

Organizacijom je rukovodila osoba po imenu Limaj. Pejović je zbog trgovine drogom bio uhapšen 2008. godine u sklopu velike policijske akcije "Hercegovina". Goran Svorcan sa kojim je sarađivao osuđen je u oktobru 2011. godine na šest godina i šest mjeseci zatvora u banjalučkom Okružnom sudu zbog trgovine drogom.

Svorcan je priznao da je od novembra 2010. do juna 2011. godine od nepoznate osobe nabavljao veće količine skanka koje je zatim preko drugih preprodavao zavisnicima u Srpskoj i Federaciji BiH.

Pejović je privođen i u akciji "Leotar" u kojoj je tada privedeno ukupno oko 60 osoba. Ovu akciju je vodilo Tužilaštvo BiH, koje se kasnije proglasilo nenadležnim i slučaj predalo u nadležnost Okružnog tužilaštva u Trebinju.

Oduzeto 38.000 KM

Okružni sud u Banjaluci donio je rješenje kojim se trajno oduzima 38.000 maraka stečenih krivičnim djelom od osuđenog za trgovinu drogom Gorana Svorcana (44) iz Bileće.

Rješenje je doneseno na osnovu zahtjeva Specijalnog tužilaštva Republike Srpske. U tužilaštvu su kazali da je Svorcanu ranije blokirana imovina vrijedna oko 26.000 evra. Svorcan je bio uhapšen 28. juna 2011. godine u akciji MUP-a RS kodnog naziva "Hercegovina".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana