Ognjenu Orašaninu oduzeta imovina vrijedna više od milion KM

G.S.
Ognjenu Orašaninu oduzeta imovina vrijedna više od milion KM

SOKOLAC - Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske je po rješenju Suda BiH privremeno oduzeo od Ognjena Orašanina zvanog Oras iz Sokolca imovinu vrijednu više od milion KM, saznaje nezvanično "Glas Srpske".

U saopštenju MUP-a Srpske, uz navođenje inicijala, navodi se da je Sud BiH postupajući po prijedlogu Tužilaštva BiH, a sve na osnovu Izvještaja o finansijskoj istrazi Uprave kriminalističke policije MUP-a donio Rješenje o privremenoj mjeri oduzimanja imovine radi obezbjeđenja u cilju sprečavanja korišćenja, otuđenja i raspolaganja imovinom (nepokretnosti, pokretnosti, bankovni računi) protiv osumnjičenog i njemu povezanih trećih lica.

- Ukupna vrijednost imovine za koju je određena privremena mjera iznosi 1.171.236,50 KM. Radi se o sljedećoj imovini: građevinsko zemljište u vrijednosti od 274.594 KM, zemljište (četiri parcele) u vrijednosti od 74.597 KM, poslovni objekat u privredi u vrijednosti od 49.677 KM, nepokretnosti (stan, garaža i poslovni prostor) u vrijednosti od 324.133 KM, dva putnička automobila u vrijednosti od 324.177 KM, novac na bankovnom računu u iznosu od 124.056 KM - piše u saopštenju.

Podsjetili su da je Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Srpske podnijela Tužilaštvu BiH izvještaj protiv O.O. zbog sumnje da je od početka 2020. godine do kraja 2022. godine zajedno sa drugim osumnjičenim licima djelujući kao organizovana kriminalna grupa izvršio više krivičnih djela.

- Oni su osumnjičeni za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima neovlašteni promet opojnim drogama, neovlašteni promet oružjem  vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene, pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela i pranje novca i sa njim povezana treća lica, kojima je finansijskom istragom utvrđena nesrazmjera između zakonitih prihoda i imovine i troškova - istakli su u MUP-u.

Orašanin je poznat policiji po krivičnim djelima i važi za bezbjednosno interesantnu osobu.

MUP Srpske je krajem prošle godine protiv  Orašanina i još 16 osoba podnio izvještaj Tužilaštvu BiH u kojem ga terete za organizovani kriminal, trgovinu drogom, pranje novca.

Grupa se bavila međunarodnom trgovinom kokaina. Održavali su kontakte sa kriminogenim osobama iz susjednih zemalja, uglavnom sa "škaljarskim klanom" iz Crne Gore, pa su tako kontinuirano, u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi, prethodno komunicirajući putem zaštićenih i kriptovanih aplikacija Skaj i Anom, dogovorili neovlašteni promet većih količina kokaina koji je krijumčaren sa područja Južne Amerike u Nizozemsku, a potom preko Hrvatske dolazio i u BiH.

Članovi ove grupe imaju međunarodne saradnike u Belgiji, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

U junu ove godine ubijen je Miroslav Milinković zvani Bato u Sokocu, protiv koga je krajem decembra prošle godine protiv njega podnio izvještaj Tužilaštvu BiH zbog sumnje da je u oktobru 2020. godine podmetnuo eksplozivnu napravu pod automobil "ford galaksi" koji je koristio  Ognjen Orašanin zvani Oras, koji je u bjekstvu i za kojim je raspisana potjernica.

Prema izvještaju policije, podmetanje bombe naručili su vođa "Kavačkog klana" Radoje Zvicer i Darko Elez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana