Tražio novac i nutelu: Smanjena kazna nekadašnjem stručnom saradniku tužilaštva

Nebojša Tomašević
Tražio novac i nutelu: Smanjena kazna nekadašnjem stručnom saradniku tužilaštva

BANjALUKA – Vrhovni sud Republike Srpske smanjio je kaznu nekadašnjem stručnom saradnik u Okružnom tužilaštvu u Banjaluci Tariku Hadžibegoviću i osudio ga na dvije godine zatvora jer je uzeo mito od 3.500 evra od svjedoka Seada Zejnića kako bi "pogurao" istragu protiv osoba koje su od njegovog sina iznudile veliki iznos novca!

Hadžibegović je prvostepenom presudom banjalučkog Okružnog suda bio osuđen na tri godine zatvora za primanje mita.

Sekretar Vrhovnog suda Srpske Jelena Despotović kazala je da je vijeće djelimično prihvatilo žalbu odbrane Hadžibegovića te smanjilo kaznu zatvora, a u ostalom dijelu presuda je ostala ista.

Prema prvostepenoj presudi Hadžibegović je više puta putem telefona razgovarao i sastajao se sa Zejnićem u predmetu istrage koju je vodio protiv Nikole Bajića osumnjičenog da je od Zejnićevog sina iznudio novac. Navodi se da je Hadžibegović  prenosio informacije Zejniću u vezi istrage,  a zatim tražio mito kako bi nastavio istragu i predmet ne bi stavio u ladicu.  Hadžibegović je pomenutu istragu vodio od 25. marta 2021. godine do 2. novembra 2021. godine u svojstvu službenog lica, kao stručni saradnik Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci.  U optužnici stoji da je on 15. oktobra lani od oštećenog Senada Zejnića tražio i uzeo 500 evra, a 2. novembra iste godine još 3.000 evra. 

Hadžibegović je presudom obavezan da vrati 500 evra koje mu je dao Zejnić. Kako je pojasnio sudija Jukić taj novac uplatiće u budžet Republike Srpske i neće biti vraćen Zejniću jer je on davanjem novca počinio krivično djelo davanje mita za koje mu nije suđeno. Osim toga Hadžibegović je obavezan da plati sudske troškove  od 400 KM. Od Hadžibegovića je i oduzeto 3.000 evra označenih novčanica koje je primio kada je uhapšen. Optužnica ga je teretila je da je od Zejnića uzeo i dvije tegle namaza nutele, ali prilikom izricanja presude sudija to nije pomenuo. Hadžibegoviću presudom "nutela" nije oduzeta pa će se njegova žena koja je voli, kako je on rekao, tražeći namaz od Zejnića, dobro zasladiti.

Hadžibegović je uhapšen 2. novembra 2021. godine nakon što je od Zejnića, koji je pristao na saradnju s policijom i bio informator, uzeo mito i tegle namaza nutele. Zejnić mu je tad dao 3.000 KM označenog novca koje mu je dalo tužilaštvo.  Policija je kod Hadžibegovića tokom hapšenja pronašla  novac koji je bio označen. Zejnić je na jednom ročištu potvrdio da mu je Hadžibegović tražio 3.500 evra i četiri tegle nutele kako bi "pogurao" istragu protiv osoba koje su od njegovog sina iznudile veliki iznos novca.

Prvostepenom presudom osim zatvorske kazne Hadžibegoviću je izrečena i petogodišnja mjera zabrane obavljanja poslova u  pravosudnim institucijama BiH, te u i organima javne i lokalne uprave i javnim preduzećima. Vrijeme provedeno u zatvoru ne računa se u trajanje ove mjere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana