Službenica banke ”zatvorila” kredit i karticu tuđim novcem

ATV
Foto: Ilustracija

ISTOČNO SARAJEVO- Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu podiglo je optužnicu protiv službenice ”Rajfajzen banke” Alise Slato Velagić (39) koja je s tuđeg računa skinula 26.310 KM, da bi njime uplatila svoj kredit i kreditnom karticu u drugoj banci.

Optužnicom, koju je potvrdio Osnovni sud u Sokocu, Alisi Slato Velagić na teret se stavlja da je počinila krivično djelo falsifikovanje ili uništavanje spužbene isprave.

Prema optužnici Slato Velagić je radeći kao rukovodilac poslovnih odnosa sa fizičkim licima u ”Rajfajzen banci”, filijala Ilidža, 31. maja 2021. godine bez ovlaštenja komitenta S.Č. iz Dubrovnika, sačinila neistinih devizni nalog. Takav nalog je potpisala umjesto S.Č. te ga ovjerila službenim pečatom banke i upotrijebila kao istinit.

”Na osnovu tog naloga novčani iznos od 26.310 KM je sa nerezidentnog računa S.Č. je doznačila u korist računa svoje sestre S.A. u ”Rajfajzen banci”. Potom je bez ovlaštenja sestre izvršila bezgotovinsko plaćanje kojim je s računa sestre novac u iznosu od 25.596 KM prebacila na ime svog kredita u ”Šparkase banci”. Iznos od 698,82 KM prebacila je na ime uplate za kreditnu karticu, koju je imala u toj banci”, navodi se u optužnici.

Ukoliko se dokaže krivica Slato Velagić po zakonu prijeti kazna do pet godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana