Slučaj smrt dječaka u vrtiću: Vaspitačica priznala da je djecu ostavila samu devet minuta

Blic
Foto: Ilustracija

SURDULICA - Pred Osnovnim sudom u Surdulici održan je glavni pretres na suđenju vaspitačici M. S. iz Vladičinog Hana, protiv koje se vodi postupak zbog krivičnog djela “napuštanje nemoćnog lica”.

Protiv vaspitačice M.S. pokrenut je postupak nakon što je 27. decembra 2022. godine, u vrtiću u Vladičinom Hanu dječak D. Đ. (4) progutao žir, usljed čega je na kraju tog dan od posljedica gušenja preminuo u UKC-u Niš, piše „Blic“.

Vaspitačica M. S. iz Vladičinog Hana se na prethodnom ročištu, koje je održano početkom aprila, izjasnila da nije kriva za djelo koje joj se stavlja na teret.

Na današnjem glavnom pretresu okrivljena je ponovila svoju odbranu, odnosno, izjavu o događaju, koju je ranije dala pred OJT.

Takođe, na pitanje advokata oštećenih, odgovorila je da je djecu ostavila bez nadzora devet minuta.

Onda je dodala i da je takva praksa u ovom vrtiću uobičajena, kao i da su djeca ostajala sama, jer su servirke i čistačice odbijale da dođu da budu sa djecom kada vaspitačice moraju da izađu, čak i zbog fizioloških potreba.

Takođe, na pitanje advokata porodice preminulog dječaka, da li zna šta je D. Đ. progutao, rekla je, da je kasnije tokom dana čula od direktorke ili od ljekara, da je riječ o žiru.

Vaspitačica je na suđenju rekla da joj je jedno od troje dece, koja nisu spavala u trenutku kada je ona napustila prostoriju, tačnije djevojčica, rekla da da je jedan od dvojice budnih dečaka, navodeći ga imenom, stavio žir malom D. Đ. u usta dok je on spavao.

Današnji glavni pretres protekao je u kontekstu toga da odbrana dokaže da je praksa u vrtiću “Čarolija” bila da se djeca ostavljaju sama bez nadzora.

Suđenju je prisustvovao i otac preminulog dječaka, ostajući pri iskazu koji je ranije dao pred OJT.

Termin nastavka glavnog pretresa određen je za 15. oktobar.

Tada bi trebalo da budu saslušani i novi svjedoci, koje je predložio advokat oštećene porodice Đokić.

I krajem prošle nedjelje isti vrtić, opet je dobio na publicitetu, kada je ljekar prijavio OJT i policiji da su roditelji doveli dijete koje je vaspitačica navodno udarila i vukla za ruku, a koje je iz iste grupe iz koje je D. Đ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana