SIPA uhapsila direktora Rudnika „Đurđevik“ zbog sumnje na korupciju

GS
SIPA uhapsila direktora Rudnika „Đurđevik“ zbog sumnje na korupciju

TUZLA - Policijski službenici Akencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su, u okviru operativne akcije kodnog naziva „Jafa“, na području Tuzlanskog kantona uhapsili dvije osobe zbog sumnje na korupciju.

Kako Kliks nezvanično saznaje, uhapšeni su v.d. direktora Rudnika mrkog uglja (RMU) Đurđevik Samir Suljić i savjetnik gradonačelnika Živinica Abdulah Zukić.

Portal Kliks navodi da su oni uhapšeni danas prilikom uzimanja mita, a da ih je u počinjenju krivičnog djela zatekla policija.

Postupajući kantonalni tužilac Ćazim Serhatlić, za Kliks je kazao da je osim Suljića i Zukića osumnjičena još jedna osoba.

- Ove osobe se terete da su u prethodnom periodu, unazad dva mjeseca, koristeći se ovlaštenjima koja imaju i svojim utjecajnim pozicijama, od jedne zaštitarske agencije na području Živinica tražili da im se isplati mito za dug koji je stvoren od Rudnika uglja „Đurđevik“, a u vezi sa pružanjem zaštitarskih usluga ove agencije. Oni su od 300 hiljada KM, koliki je bio dug, tražili da im se isplati provizija ili mito od 15 odsto vrijednosti, što je okvirno 45 hiljada maraka - kazao je Serhatlić.

Vlasnik zaštitarske agencije, prema riječima Serhatlića, odbio je prijedlog osumnjičenih, nakon čega je izvršena prijava slučaja nadležnoj policijskoj agenciji.

-Mi smo zajedničkim snagama u proteklom periodu, uz primjenu posebnih istražnih radnji, izvršili označavanje novca i na takav način je izvršena primopredaja, a osobe su zatečene u izvršenju krivičnog djela - naveo je Serhatlić.

Pretreseni su i objekti koje koriste uhapšeni.

Hapšenja i pretresi se sprovode pod nadzorom Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana