Zbog otmice i ucjene uhapšena četiri Avganistanca

GS
Zbog otmice i ucjene uhapšena četiri Avganistanca

ISTOČNO SARAJEVO - Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), pod nadzorom Tužilaštva BiH, na području Sarajeva pretresli su jedan stambeni objekat i uhapsili četiri državljanina Avganistana koja sumnjiče da su tražili optkup za tri oteta lica, državljane Irana i Švajcarske u iznosu od 8.000 i 10.000 evra.

Otkup je nakon toga i plaćen van BiH, a lica puštena, saopšteno je iz SIPA.

Ova organizovana grupa otmičara je mučila i fizički maltretirala otete osobe, kojom prilikom su im nanijeli tjelesne povrede, te je jedna osoba završila na bolničkom liječenju.

Jedna od uhapšenih osoba dovodi u vezu sa krivičnim djelom ubistvo koje je počinjeno nad jednim od migranata u Imigracionom centru Lipa u Bihaću a koje se desilo 31.decembra 2023. godine. Migrant je ubijen tako što je izboden nožem, prenosi SrpskaInfo.

Navedene aktivnosti su sprovedene zbog postojanja osnova sumnje da je organizovana grupa sa područja Avganistana počinila krivična djela organizovani kriminal, organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata i krijumčarenje ljudi propisana krivičnim zakonom BiH i u vezi sa krivičnim djelom otmica iz Krivičnog zakona Federacije BiH kao i druga teška krivična djela.

 Uhapšeni su sprovedeni u službene prostorije gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada.

Tokom rada ostvarena je saradnja sa sa policijskim tijelima Republike Srbije i Švajcarske kao i Europolom i Interpolom  BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana