SIPA: U akciji "Ira" palo 18 lica

N.T.
SIPA: U akciji "Ira" palo 18 lica

SARAJEVO - Tokom akcije "Ira" do sada je uhapšeno 18 lica i zaplijenjeno je više od 20.000 KM, 19.000 evra te 5.000 švicarskih franaka, saopšteno je iz Agencije za istrage i zaštitu koja i provodi akciju.

Akcija je započela jutros u više gradova BiH, a njena meta su osobe osumnjičene za organizovani šverc drogom, oružjem.

- Pronađen je i veći broj mobilnih telefona, sistemi za video nadzor i dokumentacija koja može poslužiti kao dokaz u daljem postupku.Uzimajući u obzir da su pretresi još uvijek u toku o konačnom ishodu operativne akcije javnost će biti informisana naknadno-saopštila je SIPA.

Prema nezvaničnim informacijama među uhapšenima su sudija Osnovnog suda u Bijeljini Jovan Savić, te Željko Radovanović zvani Krečo iz Bijeljine.

Iz Tužilaštva BiH, po čijem naređenju se provodi akcija, saopšteno je da među uhapšenima ima nosilaca pravosudnih insticucija.

- Aktivnosti su usmjerene na procesuiranje osoba osumnjičenih za organizovani kriminal, neovlašten promet opojnih droga, neovlašten promet oružjem, kao i niz drugih krivičnih djela. Tokom istrage prikupljeni su dokazi o povezanosti osumnjičenih sa pripadnicima grupa organizovanog kriminala koje djeluju u susjednim zemljama. Među osobama lišenim slobode ima i nositelja pravosudnih funkcija – istakli su u Tužilaštvu BiH

Navodi se da je u okviru akcije ostvarena  značajna međunarodna suradnja Tužlaštva BiH sa partnerskim institucijama u zemljama regiona i EU, kao i strukturama EUROPOL i EUROJUST.

Kako je ranije saopšteno iz SIPA akcija i pretresi se sprovode na području Bijeljine, Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Zvornika, Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Banjaluke i Pala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana