Osumnjičen da je u BiH unio 1,5 miliona evra od prodaje droge

Srna
Osumnjičen da je u BiH unio 1,5 miliona evra od prodaje droge

ISTOČNO SARAJEVO - Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su, nakon hapšenja i pretresa na više lokacija na području Lukavca i Tuzle u okviru akcije “Plaza”, predali Tužilaštvu BiH muškarca osumnjičenog za ilegalni unos 1,5 miliona evra u BiH.

SIPA je ranije saopštila da su njeni policijski službenici  na području Lukavca izvršili pretrese na više lokacija i uhapsili jedno lice osumnjičeno za organizovani kriminal u vezi sa pranjem novca.

Ovaj muškarac je pod istragom Tužilaštva BiH u okviru predmeta sa dokazima iz “Skaj” i “Anom” aplikacija zbog sumnje da je u okviru organizovane kriminalne grupe bio zadužen za unos u BiH gotovog novca koji potiče iz kriminalnih aktivnosti i neovlaštenog prometa drogama.

-On je osumnjičen da je ilegalni novac u BiH unosio iz zemalja zapadne Evrope, a dalje je ulagan u privrednom poslovanju sa preduzećima, čiji vlasnici su pripadnici organizovane grupe - saopšteno je iz Tužilaštva.

Postupajući tužilac će, nakon ispitivanja osumnjičenog, donijeti odluku o prijedlogu pritvora i daljim istražnim aktivnostima u predmetu. Pretresi u okviru akcije “Plaza” izvršeni su juče na pet lokacija, a pretresen je i sef u jednoj banci u Tuzli.

Pronađeni su predmeti koji mogu da posluže kao dokazi u daljem toku krivičnog postupka - mobilni telefoni, gotov novac veće vrijednosti, određena dokumentacija, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela.

Akcija se realizujena osnovu sprovedenih istražnih radnji i prikupljenih dokaza o djelovanju grupe za organizovani kriminal koja je prevozila i distribuisala kokain u velikim količinama iz zemalja Južne Amerike u zemlje zapadne Evrope i šire.

Ova grupa je prala novac u višemilionskim iznosima koje je stekla ovim kriminalnim aktivnostima, a tokom izvršenja krivičnih djela pripadnici grupe su komunicirali putem “Skaj” aplikacije.

Pretresi su izvršeni prema naredbi Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH, a u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana