SIPA izuzima dokumentaciju iz UIO zbog „šefice iz poreske“

Marijana Miljić Bjelovuk
SIPA izuzima dokumentaciju iz UIO zbog „šefice iz poreske“

BANjALUKA - Po nalogu Suda BiH pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izuzimaju određenu dokumentaciju iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) u zgradi sjedišta u Banjaluci, a vezano za predmet „Jelena Majstorović“.

Saopštili su to u Upravi za indirektno oporezivanje i dodali da u potpunosti podržavaju rad svih agencija za sprovođenje zakona u BiH, kao i rad pravosudnih institucija, te da su na raspolaganju svim pomenutim tijelima u cilju potpune zakonitosti postupanja svakog zaposlenog u UIO.

Jelena Majstorović, šefica Grupe za sprečavanje prekršaja i krijumčarenja Regionalne kancelarije Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u Banjaluci je krajem prošle godine u hapšena, a aprilu ove suspendovana.

Uz Majstorovićevu su hapšeni i radnici UIO BiH Stevo Savić, Radenko Popović, Vladimir Puzić, Vladimir Đurđević i Elvis Džaferagić.

Majstorovićeva i njene radne kolege uhapšeni su 21. decembra prošle godine, u akciji "Brend 4", koju su izveli SIPA i Tužilaštvo BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac Tužilaštva BiH zatražio je mjere zabrane za Puzića, Džaferagića i Đurđevića. Svi oni su, kako je tada saopšteno iz Tužilaštva BiH, zaposleni u Grupi za sprečavanje prekršaja i krijumčarenja Regionalne kancelarije UIO u Banjaluci. Ostalima je sud odredio pritvor. Međutim, u januaru je Sud BiH ukinuo pritvor Majstorovićevoj, Popoviću i Saviću, te im odredio mjere zabrane.

Pripadnici SIPA su i sredinom maja prošle godine ulazili u prostorije UIO, te iznosili dokumentaciju, a i tada je pod njihovom lupom bio rad Majstorovićeve.

Prema pisanju medija, grupa inspektora na čelu sa Jelenom Majstorović ulazila je u radnje i od vlasnika tražila novac kako ne bi kontrolisala njihovo poslovanje.

Mediji su pisali i da je SIPA utvrdila da su ovi inspektori najmanje deset puta tokom 2017. i 2018. godine koristili svoje pozicije i ucjenom tražili mito od trgovaca, a najmanje četiri puta su im nezakonito oduzeli nakit, vrijedan više od 200.000 maraka.

"Šefica iz poreske", kako su je mediji nazvali, vlasnica je, tvrdi se, i impozantne imovinske kartice.

Objavljeno je i da Jelena Majstorović radi u UIO BiH od februara 2013. godine, te da je deset godina ranije dobila otkaz u jednoj banci u Prnjavoru, a koja je Majstorovićevu tužila i ona je 2005. osuđena na uslovnu kaznu zatvora.

Presuda je, dodaje se, na njen zahtjev izbrisana iz evidencije suda 2016. godine, u vrijeme kada je već tri godine radila po ugovoru za UIO BiH. Nedugo nakon brisanja presude, u aprilu 2018. godine Majstorovićeva je primljena kao državna službenica u Odsjek za poreze, a krajem 2018. godine je privremeno postavljena za šeficu Grupe, te na tu poziciju 2020. godine imenovana za stalno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana