Šestorka uhapšena u akciji „Hornet“ predata Tužilaštvu BiH

N.T.
Foto: Tužilaštvo BiH

SARAJEVO - Šest uhapšenih  u okviru akcije "Hornet“ koje terete za šverc marihuane iz Crne Gore u BiH, danas su predati Tužilaštvu BiH.

Tokom ove akcije juče su na području Foče uhapšeni  Bojan Drakul, Nedeljko Vuković i Dražen Salamadija, a na području Sarajeva Amel Bogućanin, te Hamdo Dževlan (34) i Edib Džedžibeg.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, osumnjičene će ispitati postupajući tužilac nakon čega će odlučiti o podnošenju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili  zabrane i nastavku istražnih aktivnosti u predmetu.

-Osumnjičeni su pod istragom zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz KZ-a BiH- navode iz Tužilaštva BiH.

Pripadnici organizovane grupe koja je razbijena akcijom „Hornet“ sumnjiče se za nabavku veće količine marihuane sa teritorije Crne Gore, te organizovani prenos, skrivanje i krijumčarenje opojne droge u BiH, a nakon toga i distribuciju i prodaju na širem području BiH.

Akciju „Hornet“ pod nadzorom Tužilaštva BiH i naredbama Suda BiH sproveli su pripadnici MUP-a RS, u saradnji sa MUP-om Kantona Sarajevo.

Izvor blizak istrazi je rekao da je vođa organizovane kriminalne grupe bio  Drakul, a svi osumnjičeni su otkriveni zahvaljujući dešifrovanju aplikacija Skaj i Anom. Prema  riječima izvora bliskog istrazi tokom istrage otkrivena dva krijumčarska kraka kojim su droge iz Crne Gore prebacivane u Srpsku i dalje u Kanton Sarajevo.

- Grupa je uglavnom u Crnoj Gori nabavljala marihuanu koju su prevozili preko rijeke u čamcima, skrivenu u vozilima. Narkotike su čak i pješice nosili preko planinskih prevoja između Crne Gore i BiH kako bi izbjegli hapšenje - rekao je izvor blizak istrazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana