Šestogodišnjaka držali zaključanog, izgladnjivali ga i tukli: Sud u Visokom potvrdio optužnicu protiv bračnog para Smolo

GS
Šestogodišnjaka držali zaključanog, izgladnjivali ga i tukli: Sud u Visokom potvrdio optužnicu protiv bračnog para Smolo

SARAJEVO - Opštinski sud u Visokom potvrdio je optužnicu Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona kojom se supružnici Amina i Harun Smolo terete da su duži vremenski period psihički i fizički zlostavljali šestogodišnje dijete.

Supružnici su dječaku bili hraniteljska porodica u periodu od 25. septembra 2017. do 8. septembra ove godine tokom kojeg su grubo zanemarili svoju funkciju zbrinjavanja i vaspitanja oštećenog, svjesni da će takvim nasiljem ugroziti mir, psihičko zdravlje i dječaka, prenosi portal KLiks.

Oni su dijete kažnjavali kada bi uradio nešto što im nije odgovaralo tako što ga je otac Harun udarao kaišem, a osumnjičena maćeha Amina štapom za muve i čupala ga rukama za kosu.

NN osobe su ovaj slučaj prijavile septembra ove godine, nakon čega je službenica JU Centar za socijalni rad Visoko dijete zatekla u mjestu Buzić Mahala, u kući koja nije uslovna za život, bez struje, u kojoj je boravio sam, a iz koje nije moglo izaći, jer su ulazna vrata bila zaključana i ključ je bio kod majke. Osumnjičeni i njihovo zajedničko dijete  živjeli su u odvojenoj kući - ljetnoj kuhinji, koja je uslovna za stanovanje.

Dječak je bio u sobi koja je bila dodatno osigurana metalnim lancem, gdje nije mogao obavljati ni fiziološke potrebe, osim u tutu, koju nije imao gdje istresti. U optužnici se navodi da se u sobi zbog toga osjećao nesnosan smrad, zagušljivost, a dječak je bio iscrpljen, gladan, žedan i umoran.

-Šestogodišnjaka su ostavljali bez hrane, vode i drugih osnovnih potrepština za život i samo bi ga povremeno puštali da izađe iz te sobe, pa kada bi oštećeni kradom ponekad uzeo hranu iz prostorija koje oni koriste ili uradio nešto što im nije odgovaralo, tukli su ga optužujući ga da krade od njih i da ne sluša, a kada su primijetili da neko od komšija donosi oštećenom hranu kada su oni odsutni, koju je primao kroz prozor, osumnjičeni Harun Smolo je zakovao prozor, kako bi spriječili oštećenog da otvara prozor i uzima hranu - navodi se u optužnici.

Dječak je smješten na sigurno mjesto, a supružnike Smolo se terete da su psihičkim i fizičkim nasiljem ugrozili mir, psihičko zdravlje i tjelesnu cjelovitost člana porodice s kojim žive u zajedničkom kućanstvu, kao roditelj i druga osoba grubo zanemarili funkciju zbrinjavanja i odgoja djeteta, čime su počinili krivično djelo nasilja u porodici u vezi s krivičnim djelom zapuštanja ili zlostavljanja djeteta i maloljetnika.

Optužnicu je u cijelosti potvrdio 5. novembra 2021. godine sudija za prethodno saslušanje Opštinskog suda Visoko.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana