Sedam osoba uhapšeno u akciji "Geko": Pali organizatori prostitucije u BiH i Evropi

Nebojša Tomašević
Foto: Ilustracija

LjUBUŠKI – Sedam osoba uhapšeno je akciji Federalne uprave policije (FUP) "Geko" zbog sumnje da su činili organizovanu kriminalnu grupu koja je veći broj djevojaka organizovala da se bave prostitucijom na području BiH i Zapadne Evrope.

Prema nezvaničnim inforamacijama, među uhapšenima su Armin Ćulum, koji je i ranije privođen zbog raznih krivičnih djela i njegov sin. Navodno je Armin bio na čelu kriminalne grupe.

Iz FUP-a je saopšteno da su u akciji uhapšeni  A.Ć., A.L.Ć., A.D., J.D., D.Ž.K., I.J. i E.T. Naveli su da uhapšene terete da su se bavili međunarodnom prostitucijom, trgovinom ljudima i pranjem novca, a akcija je sporvedena na području Sanskog Mosta, Ljubuškog i Čapljine.

- Sumnja da je navedena grupa organizovala veći broj djevojaka koje su pružale seksualne usluge, kako na prostoru BiH, tako i na prostoru Zapadne Evrope, od kojih su neke bile i maloljetne. Navedena lica su novac dobijen kriminalnim radnjama, prebacivali u BiH kroz kupovinu skupocjenih automobila i nekretnina, te ga na taj način pokušavali ubaciti u legalne tokove. Na čelu te grupe je bio A.Ć.-saopšteno je iz FUP.

Istakli su da je prilikom pretresa osumnjičenih pronađeno i oduzeto vatreno oružje, novac, skupocjeni automobili, motocikli, skupocjeni satovi, određena dokumentacija, te drugi predmeti koji će poslužiti u istrazi.

- Nakon završetka kriminalističke obrade, lica će biti predata Tužilaštvu BiH. Tokom akcije ostvarena je saradnja sa istražnim organima Njemačke, Švicarske  Hrvatske uz pomoć kojih su prikupljeni dokazi protiv navedenih lica- stoji u saopštenju FUP-a.

Dodaje se da je akcija sprovedena uz podršku i saradnju sa  Obavještajno-bezbjednosnom agencijom BiH (OBA), te kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova Unsko-sanskog, Zapadnohercegovačkog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Prema ranijim informacijama Ćulum je član bajkerske grupe "Junajted Tribuns", sa sjedištem u Njemačkoj, je prije nekoliko godina proglašena nacionalnom prijetnjom u BiH. 

Porodica Ćulum je  bila na meti policije Srpske koja je 2019. godine oduzela od njih veliki broj skupocjenih automobila ali nakon samo par dana isti su vraćeni vlasniku iz Sanskog Mosta.

Policija je tada oduzela ferari i lambordžini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana