Sarajlija hakovao profil Bijeljinke, pa je ucjenjivao njenim eksplicitnim fotografijama

Nebojša Tomašević
Sarajlija hakovao profil Bijeljinke, pa je ucjenjivao njenim eksplicitnim fotografijama

BIJELjINA - Adis Z. iz Sarajeva osumnjičen je da je zloupotrebom kompjuterske mreže preuzeo „Fejsbuk“ i „Instagram“ profil jedne Bijeljinke te ukrao i objavio tri njene eksplicitne fotografije, a zatim od nje tražio 100 evra da prestane sa objavama, potvrđeno je "Glasu Srpske".

Nezvanično saznajemo da je on preuzeo profile djevojke tako što joj je poslao internet link putem mesindžera koji mu je omogućio da pristupi njenom „Fejsbuk“ i „Instagram“ profilu.

-  Kada je djevojka klinkunla na link, aktivirala je zlođudni softver i virus putem kojeg je osumnjičeni preuzeo njene korisničke podatke i lozinke za profile. To mu je omogućilo da može da preuzme sve što ona ima na svojim profilima pa čak i sadržaj njenih poruka u kojima je i našao fotografije - rekao je izvor blizak istrazi.

Iz Policijske uprave Bijeljina, navodeći njegove incijale, saopštili su da ga terete za pokušaj ucjene i neovlašten pristup zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka. Istakli su da je on prijavljen Okružnom tužilaštvu u Bijeljini.

- Osumnjičeni je djelo počinio, na štetu lica iz Bijeljine tokom 2018. godine, tako što je putem mesindžera poslao  poruku koja je sadržavala link za preuzimanje njenih profila. Nakon toga je javno objavio njene tri   eksplicitne fotografije, pod prijetnjom da će nastaviti i dalje da  objavljuje ako mu oštećena ne uplati određeni iznos novca, a sve u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi - saopštila je policija.

Policijska uprava Bijeljina, ovom prilikom apeluje na građane da ne otvaraju sumnjivu poštu  link, video koje dobijaju od svojih prijatelja ili nepoznatih lica, da ne ustupaju svoje korisničke podatke, lozinke, sigurnosna pitanja, kodove, jer time omogućavaju nepoznatim licima preuzimanje i pristup njihovim profilima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana