Roditeljima iz pakla 20 godina robije

N. T.
Roditeljima iz pakla 20 godina robije

TUZLA - Supružnici Almir (34) i Šeherzada (37) Ahmetović iz Tuzle osuđeni su u Kantonalnom sudu na po 10 godina zatvora zbog trgovine ljudima.

Prema presudi, oni su prisiljavali na prosjačenje četvoro djece starosti od sedam do 11 godina, koji su s njima živjeli u porodičnoj zajednici u Mihatovićima pored Tuzle. To su činili od januara 2017. do marta 2018. godine kako bi sebi pribavili korist. Navodi se da su njima djeca predavala sav isprošeni novac, koji se po jednom djetetu kretao od 20 do 150 KM dnevno. U presudi stoji da su supružnici Ahmetović iskorištavali nedovoljnu psihičku razvijenost djece i njihov  bespomoćan položaj. Ističe se da su djecu budili veoma rano ujutro, te su ih, bez obzira na vremenske prilike, da li se radilo o kiši ili na minusu, prevozili automobilom na različite lokacije u Tuzli, Gradačcu, Srebreniku i Orašju kako bi oni prosjačili. Tu su ih stalno nadzirali, tjerali da prose od jutra do kasnih večernjih sati, te su im prijetili da će ih tući ukoliko ne rade ono što im oni kažu.

Istragom je utvrđeno da je Almir u više navrata čak i tukao djecu kada nisu donosili za njega dovoljan dnevni iznos novca.

- Zabranjivali su im da troše novac na hranu i za svoje potrebe. Djeca su nerijetko na niskim temperaturama i na udaljenim lokacijama spavala na otvorenom ili su se pješice morali vraćati da bi optuženima predali isprošeni novac - navodi se u presudi Kantonalnog suda u Tuzli.

Bračni par Ahmetović, koji su zbog zlodjela nazivani “roditeljima iz pakla”, uhapšeni su u martu 2018. Almiru je određen pritvor, dok je Šeherzadi kao saučesnici izrečena mjera zabrane sastajanja sa određenim licima. Djeca su predata Centru za socijalni rad radi smještaja u prihvatilište.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana