Roditelji izgubili strpljenje, najavljene tužbe u slučaju "Sara"

Nezavisne
Roditelji izgubili strpljenje, najavljene tužbe u slučaju "Sara"

BANjALUKA - Iako se za koji dan navršavaju četiri mjeseca otkako je emitovan dokumentarni film "Gdje je Sara", u kojem je tematizovan nestanak dvije tek rođene bebe, sve što smo do sada vidjeli i čuli jeste da se u ovom slučaju loptica odgovornosti prebacuje iz ruke u ruku, a odgovora na ključna pitanja i dalje nema.

Dok iz nadležnog tužilaštva ne otkrivaju šta su do sada uradili, Dragan Tolimir, advokat Sarinih roditelja, najavljuje tužbe.

Podsjećamo, početkom aprila Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)  objavio je potresan dokumentarac o smrti kćerkice Banjalučana Aleksandre Blagojević i Miloša Kuprešanina, a u kome su govorili kroz šta su sve prošli od trenutka saznanja da je Aleksandra trudna, njenog porođaja, saznanja da je beba preminula, te dugogodišnje borbe da saznaju sve okolnosti koje su uslijedile nakon toga, uključujući i lokaciju gdje je sahranjeno njihovo dijete.

U samom filmu je, kroz radnju, otvoreno još jedno pitanje, a odnosi se na nestanak muškog novorođenčeta majke Nataše Stijak.

Par dana nakon objavljivanja dokumentarca oglasili su se iz Okružnog javnog tužilaštva, odakle su rekli da su formirali predmet.

"Povodom informacija objavljenih 1. aprila 2024. godine, u dokumentarnom filmu - 'Gdje je Sara?' na portalu Centra za istraživačko novinarstvo, ovo tužilaštvo je formiralo predmet po službenoj dužnosti u vezi sa radnjama obavljenim nakon smrti novorođenčeta Aleksandre Blagojević i Miloša Kuprešanina i novorođenčeta Nataše Stijak, radi provjere iznesenih navoda, prikupljanja svih potrebnih informacija i obavještenja i utvrđivanja svih okolnosti", stoji u odgovoru koji je pomenuti portal dobio 3. aprila iz banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva.

Skoro četiri mjeseca kasnije ovo tužilaštvo je, na konkretna pitanja, uključujući i ono koje je glasilo "Šta je do sada urađeno u predmetu formiranom nakon emitovanog dokumentarnog filma pod nazivom 'Gdje je Sara?'", dalo štur odgovor.

"U tom predmetu se preduzimaju intenzivne provjere na utvrđivanju činjenica, a povodom smrti ženskog novorođenčeta majke Aleksandre Blagojević, ranije Đilas i muškog novorođenčeta majke Nataše Stijak. Predmet se nalazi u radu i u fazi je provjera", rečeno je za "Nezavisne novine" iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Advokat Tolimir ističe da su roditelji nestalih beba izgubili strpljenje, te da u ponedjeljak treba da obavi razgovore sa nekima od njih, kako bi odlučili šta dalje.

"Oni hoće i da podnose tužbe. Ako se dogovorimo o tome, ja ću nakon toga podnijeti tužbu i pokrenuti postupke protiv tužilaštva, te vjerovatno tražiti i uvid u spis da vidim šta su radili", rekao je Tolimir, a na pitanje protiv koga bi te tužbe išle, rekao je - protiv Republike Srpske i svih koji su u tome učestvovali na bilo koji način.

Tolimir dodaje da se lako podnose optužnice bez bilo kakvih dokaza, a u ovom slučaju odjednom postoji doza opreza.

"Očigledno su postavljene neke barijere da se neko tu zaštiti. Očigledno da na nekog ne smiju udariti. Šta bi bilo drugo? Nema tijela. Neko je napravio propust. Zna se ko je mogao, ko je učestvovao u lancu", ističe Tolimir u izjavi za "Nezavisne novine".

Podsjetimo, radnja filma pokazuje da su Sarini roditelji odvedeni na groblje u Banjaluci, na mjesto gdje su sahranjena dva novorođenčeta, a DNK analizom utvrđeno je da posmrtni ostaci ne pripadaju Sari. Pritom je utvrđeno da to nisu ni posmrtni ostaci drugog novorođenčeta, odnosno sinčića Nataše Stijak.

Roditelji ove novorođenčadi traže istinu, dok nadležne institucije za sada javnosti nisu predočile nikakve konkretne podatke.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske rekli su ranije da se u toj zdravstvenoj ustanovi liječe pacijenti, te da u njihovoj nadležnosti nisu organizovanja ukopa, sahranjivanje i ekshumacije.

Potom se oglasilo i "Gradsko groblje" Banjaluka, koje tvrdi da je Sara sahranjena na lokaciji Pobrđe, ali u svom saopštenju nisu naveli da li je poznata tačna lokacija gdje je beba sahranjena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana