Ročište za određivanje pritvora uhapšenima u akciji "Rez": Prodaju narkotika dogovarali preko "Skaj" aplikacije

Nebojša Tomašević
Ročište za određivanje pritvora uhapšenima u akciji "Rez": Prodaju narkotika dogovarali preko "Skaj" aplikacije

SARAJEVO - Članovi kriminalne grupe koja je razbijena u akciji "Rez" narkotike su švercovali iz Albanije, Srbije i Crne Gore u BiH te ih dalje distribuisali u zemlje EU, a sve su dogovarali preko kriptovane aplikacije "Skaj". Rečeno je ovo na ročištu za određivanje pritvora Elvisu Keljmendiiju, Ajlinu Ahmiću i Anelu Sejfoviću.

Tužilac Džermin Pašić kazao je da su Keljmendi, Ahmić i Sejfović od polovine 2019. do hapšenja nabavljali, držali i preprodavali kanabis, kokain, spid i heroin na teritoriji BiH, Turske, Albanije, Crne Gore, Srbije, Hrvatske i zemalja EU. Dodao je da su radi preprodaje narkotika organizovali kriminalnu grupu u kojoj je svaki pripadnik imao ulogu i unaprijed određene zadatke. Prema dokazima Tužilaštva, ovoj grupi je pripadao i Aleksandar Nikolić koji je uhapšen ranije, a svi su preko "Skaja" dogovarali preuzimanje i prodaju droge.

Kako saznajemo, Nikolić je koristio ime "Kortez" i "Don Kortez", Keljmendi "Besa Bes" i "Cataleya", Ahmić je bio "Avatar", a Sejfović "Bernardo Provenzano" .

Prema prijedlogu Tužilaštva za određivanje pritvora, Nikolić, Keljmendi, Ahmić, Sejfović i drugi pripadnici iz BiH imali su zadatke da nabave drogu, te je transportuju i skladište u BiH. Narkotici su dalje transportovani u Hrvatsku i druge zemlje EU.

- Keljmendi i Ahmić nabavljali su drogu od 16. juna 2020. do 8. marta 2021., zajedno, a potom od 8. marta 2021. do danas. Sve su dogovarali putem aplikacije "Skaj". Narkotike su preuzimali samostalno od pripadnika grupe iz BiH i njima poznatih pripadnika iz Turske, Albanije, Crne Gore i Srbije i to NN lica, "Skaj" imena Tiger 1, Nino, Aron, Bufalo, Tokio i Goku. Sejfović je narkotike nabavljao od NN lica "Skaj" imena "Roma", "Smesko", "Amsterdam", "Ronaldo", "Djole", "Sinola", kao i od  nepoznatih lica zvanih "Ekica", "Pablo" i drugih njima poznatih pripadnika - navodi se u prijedlogu Tužilaštva i dodaje da su osumnjičeni uglavnom nabavljali veće količine droge, koju su po prethodnim dogovorima o količini, cijeni i kvalitetu pakovali i pripremali za transport.

Osim Keljmendija, Ahmića i Sejfovića, u akciji "Rez" bilo je uhapšeno još pet osoba koji su puštene na slobodu. Uhapšeni Keljmendi, sin je Nasera Keljmendija, kojeg je američka DEA okaraktelisala kao najvećeg regionalnog narko-bosa. On je ranije osuđivan. Elvis Keljmendi je i ranije hapšen i osuđivan za pokušaj ubistva i falsifikovanje isprava.

Zaplijena

Tokom akcije "Rez"policija je zaplijenila 50.000 KM koji potiču vjerovatno od preprodaje droge, kao i tri skupocjena vozila marke BMV.

Kako je ranije saopšteno iz sarajevske policije, tokom akcije oduzeti su pištolj "glok", "valter" i "sig" sa okvirom i mecima.

- Oduzeti su automatska puška "HK3"", kalibra 7.62 milimetra, sa dva okvira i 20 metaka istog kalibra, te ručna bomba, pancirni prsluk, tri veća paketa sa marihuanom, veća suma novca, četiri ručna sata "roleks", mobiteli, bankovne kartice i notesi - rekli su u policiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana