Republičko tužilaštvo: Sudija kćerki nezakonito omogućio kupovinu stana

N.T.
Republičko tužilaštvo: Sudija kćerki nezakonito omogućio kupovinu stana

BANjALUKA - Sudija Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu Dragan Borovčanin optužen je za povredu zakona jer je svojoj kćerki omogućio da stan vrijedan 55.145 KM kupi za 18.381 maraka.

Optužnicu je podiglo Republičko tužilaštvo, a potvrdio Okružni sud u Banjaluci.

Borovčaninu je na teret stavljeno krivično djelo povreda zakona od strane sudije ili javnog tužioca. 

Prema optužnici sudija Borovčanin je  07.08. 2020. godine u Istočnom Sarajevu, postupajući kao sudija Okružnog privrednog suda u izvršnom postupku, na drugom ročištu za prodaju,kćerki prodao nekretninu.

- Postupao je  u namjeri da svojoj kćerki pribavi korist, da joj omogući kupovinu nepokretnosti, jednosobnog stana, koji je bio predmet izvršenja, za jednu trećinu tržišne vrijednosti, zaključkom je direktno je prekršio odredbu člana 88. Zakona o izvršnom postupku koji propisuje da kupac nepokretnosti koja je predmet izvršenja ne može biti sudija ili drugo lice koje službeno učestvuje u postupku prodaje, njihov supružnik, ako nije suvlasnik i s njima povezana lica (preci, potomci, braća i sestre i njihovi supružnici ) izvršenik i njegov supružnik niti lice koje po zakonu ne može steći nepokretnost  koja je predmet izvršenja- navodi se u optužnici.

Dodaje se da je sudija donio nezakonitu odluku o prodaji i dosudi predmetne nepokretnosti  na drugom  ročištu za javno nadmetanje, kada se nepokretnost može prodati do jedne trećine vrijednosti utvrđene zaključkom o prodaji.

- Iz toga proizilazi jasna namjera sudije da svojoj kćerki  pribavi korist na način da joj omogući  da stan koji je procijenjen na iznos od  55.145 KM kupi za cijenu od 18.381 KM -stoji u optužnici.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana