Razmatrane žalbe na presudu Nisvetu Mujkiću: Tužilaštvo traži strožu kaznu za smrt djevojčice

Nebojša Tomašević
Razmatrane žalbe na presudu Nisvetu Mujkiću: Tužilaštvo traži strožu kaznu za smrt djevojčice

BANjALUKA - Kazna od šest i po godina na koju je osuđen Nisvet Mujkić (25) iz Prnjavora zbog saobraćajne nesreće u kojoj je poginula djevojčica Vanja Rudić (13), je neadekvatna i treba biti strožija i bliža maksimu.

Ovo je u Vrhovnom sudu istakla Republički tužilac Svetlana Brković koja je zatražila oštriju kaznu ili ukidanje prvostepene presude.

Branilac  Aleksandar Jokić smatra da je Mujkić prestrogo kažnjen i da je dobio najvišu kaznu  koju je za saobraćajnu nesreću  izrekao Okružni sud u Banjaluci.

Tužilac Brković je istakla da se Okružno tužilaštvo žalilo po tri osnova na izrečenu presudu i to zbog bitne povrede krivičnog postupka, pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i kazne koja je neadekvatna.

-  Bilo je velika dilema da li postoji prva dva razloga, ali Republičko tužilaštvo je odlučilo da podrži žalbu Okružnog tužioca.  Ukoliko sud prihvati i prva dva razloga treba presudu ukinuti i vratiti na novo suđenje. Optuženi je vozio nasilnički i obijesno, a  stradalo je dijete od 13 godina koje čak nije bilo na kolovozu-rekla je Brkovićeva.

Mujkićev branilac, Aleksandar Jokić je istakao da je njegov klijent priznao krivično djelo i da nije želio da se nesreća desi.

- Nije imao namjeru da počini nesreću i on se zbog svega kaje. Neosuđivan je i mlad te sve to treba da budu olakšavajuće okolnosti. Odbrana smatra da je djelo počinio iz nehata, a ne kako je sud utvrdio iz eventualnog umišljaja. Pogotovo nema direktnog umišljaja. Tužilaštvo je u žalbi navelo da je Mujkić vozio drogiran iako to nije tačno i ne stoji u optužnici. Čak su svojim dokazima utvrdili da nije imao narkotika u krvi. To je samo napisao jedan internet portal - istakao  je Jokić.

Prema prvostepenoj presudi Mujkić je djevojčicu Vanju udario automobilom i usmrtio  10. oktobra 2020. godine oko 21.20 časova dok je stajala na trotoaru na raskrsnici ulica Laze Lazarevića i Novaka Pivaševića u centru Pravora. On je bio pijan i vozio je nedozvoljenom brzinom od oko 105 kilometara na čas. U presudi stoji da je on tog dana pijančio od 17 do 21 čas u kafiću "Skver" te da je po izlasku iz lokala sjeo za volan. Prema presudi, insistirao je ne na tome da vozi, a  sa njim je kao suvozač bio Srđan Stojčinović koji je lakše povrijeđen.

- Mujkić je vozilom išao iz pravca Beogradske ulice ka centru Prnjavora. Optuženi  se vozilom uključio u ulicu Laze Lazarevića, vozeći 105,6 kilometara Zbog nasilničke i više nego duplo veće brzine od dozvoljene, došlo je do zanošenja vozila te prelaska "golfa" na trotoar i pločnik ispred gradske parking garaže gdje je bila djevojčica. Vozilo je lijevom bočnom stranom udarilo trinaestogodišnjakinju  koja je zadobila teške povrede usljed kojih je preminua-stoji u presudi.

Mujkić je ranije priznao krivicu koju je prihvatilo sudsko vijeće banjalučkog Okružnog suda.

Zabrane

Nisvet Mujkić se nalazi u pritvoru koji mu je određen nakon izricanja presude i produživan. Sud mu je u prvostepenoj presudi  izrekao i zabranu upravljanja vozilom "B" kategorije u trajanju od osam godina.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana