Razbojniku tri godine zatvora zbog pljačke bračnog para

Nebojša Tomašević
Razbojniku tri godine zatvora zbog pljačke bračnog para

DOBOJ - Sejfudin A. (26) iz Živinica osuđen je u dobojskom Okružnom sudu na tri godine zatvora zbog učešća u pljački bračnog para Franje i Ruže D. iz Tramošnice kod Pelagićeva.

Prema presudi, razbojništvo je počinio 28. februara 2020. godine zajedno sa Ibrahimom B. (27) iz Tuzle i Avdijom Ahmetovićem (25) iz Gradačca  koji je takođe već osuđen na trogodišnju kaznu.

Kako se navodi u presudi, pomenuta trojka je tog dana došla u blizinu kuće bračnog para Ruže i sada pokojnog Franje D. u selu Tramošnica, oko 22 časa. Kuću je “tipovao” i pokazao Sejfudin A. Zaustavili su se na makadamskom putu u blizini i po ilasku iz vozila su se maskirali, napraviši improvizovane fantomke, a potom su upali u kuću te bračnom paru zaprijetili da će ih zaklati i ubiti tražeći novac.

-  Ibrahim B. je kobne večeri obilazio oko kuće bračnog para.  Ahmetović je pokucao na vrata, dok je Sejfudin A. stajao na stepenicama i čuvao stražu. Nakon što je čuo kucanje na vratima oštećeni Franjo D. je prišao vratimo i pitao: “Ko je?”, na šta je Ahmetović odgovorio: “Komšija”. Kada je otvorio vrata Ibrahim B. ga je udario šakom u glavu, od čega je Franjo D. pao na pod i udario leđima, da bi potom otpuzao unazad i naslonio se na zid govoreći: “Šta hoćete, mi nemamo novca, mi nemamo para.”.Oštećeni je pokušao da se domogne štaka, ali mu Sejfudin A. to nije dozvolio i štake je prebacio na drugu stranu. Za to vrijeme Ahmetović i Ibrahim B. su vikali na Ružu D. govoreći: “Daj pare, gdje su pare!?”. Ušli su sobu u kojoj je ona sjedila na krevetu i Ahmetović joj je prišao, s nožem u rukama, i rekao: “Gdje su pare, ubiću te, zaklaću te, daj pare!”- stoji u presudi.

Dodaje  se da je za to vrijeme Ibrahim B.  tražio novac po ladicama, prevrćući stvari uz prijetnje: “Ubićemo te, zaklaćemo te, gdje su pare!”“, navodi se u presudi. Kako stoji u presudi, on je Ruži D. nanio povrede u vidu manjih podliva podlaktice, a zatim joj zadao udarac u desnu natkoljenicu, nanoseći joj krvne podlive.

- Ahmetović ju je potom uhvatio za ruku i nasilno joj skinuo srebrni prsten sa ruke. Nakon toga su pobjegli iz kuće, pričinivši štetu u neutvrđenom iznosu- napisano je u presudi.

Pritvor

Nakon izricanja presude vijeće je ukinulo pritvor Sejfudinu A. i on je pušten na slobodu.

Presudom je obavezan da djelimično nadoknadi troškove krivičnog postupka od 30 KM i da plati 150 KM sudskog paušala u roku od tri mjeseca od dana pravosnažnosti presude, dok preostali troškovi krivičnog postupka padaju na teret budžetskih sredstava suda.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana