Pravosnažno oslobođen optužbi: Lazarević tužio BiH za naknadu nematerijalne štete

Srna
Foto: Ilustracija

SARAJEVO - Rajo Lazarević, pravosnažno oslobođen optužbi za zločin protiv čovječnosti počinjen u selu Lokanj kod Zvornika 1992. godine, tužio je BiH za naknadu nematerijalne štete.

Lazarevićev opunomoćenik Dragan Gotovac naveo je da ostaje pri tužbenom zahtjevu, ističući da je njegov klijent proveo oko dva mjeseca u pritvoru, te je dugo imao blaže i strože mjere zabrane, prenosi Birn.

Gotovac je kao materijalne dokaze predložio presude Suda BiH, dopis Ministarstvu pravde u Savjetu ministara iz 2023. godine, kao i nekoliko rješenja Suda BiH kojima se Lazareviću ukidaju mjere zabrane.

On je predložio saslušanje vještaka neuropsihijatrijske struke na okolnost psihičkih bolova i tegoba koje je trpio Lazarević od momenta hapšenja u decembru 2014. godine, pa do februara 2015. godine, kao i tegobe koje je trpio zbog određenih mjera zabrane do februara 2019. godine, kao i samog podnosioca tužbe.

Pomoćnik pravobranioca BiH Sead Zukanović rekao je da ostaje kod navoda kojima se osporava osnov i visina tužbenog zahtjeva, kao i da BiH s ciljem zaštite građana od svih oblika kriminaliteta može koristiti svoje pravo određivanja mjera zabrane, kao i pritvora.

“Lazarević je 59 dana proveo u pritvoru, ali treba imati u vidu da je prvostepenom i drugostepenom presudom oslobođen optužbe koja mu se stavlja na teret”, obrazložio je Zukanović.

On je naveo da podnosilac tužbe nije tražio da se presuda objavi javno, čime bi se postigla satisfakcija.

Pravobranilaštvo BiH je predložilo da materijalni dokazi budu i dokazi tužene strane, dok se usprotivilo vještačenju Lazarevića zbog irelevantnosti i nepostojanja pravnog osnova tužbenog zahtjeva, kao i njegovom saslušanju, s obzirom na to “da u spisu predmeta postoji dovoljan broj materijalnih dokaza na predložene okolnosti na koje će se saslušavati tužlac”.

Za zločin protiv čovječnosti u selu Lokanj kod Zvornika 1992. godine na ukupno 53 godine zatvora osuđeni su LJiljan Mitrović, Mile Vujević, Vukašin Drašković i Gojko Stevanović, dok su Lazarević, Goran Maksimović, Slavko Perić i Mićo Manojlović oslobođeni optužbe.

Glavna rasprava po Lazarevićevoj tužbi je zakazana za 26. mart.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana