Radinković za otkup tražio pola miliona evra, dobio 42.000 u kriptovaluti

Nebojša Tomašević
Radinković za otkup tražio pola miliona evra, dobio 42.000 u kriptovaluti

BANjALUKA – Postupajući tužilac Republičkog tužilaštva predložio je određivanje pritvora Nenadu Radinković iz Banjaluke, kojeg sumnjiče Halida N. jednog od učesnika emisije ”Svadba od milion evra”, od čije porodice tražio 500.000 evra te potom uzeo 42.000 evra u kriptovaluti i 5.000 gotovog novca.

- Osumnjičeni je dana 15. maja oštećeno lice odveo na nepoznatu lokaciju, te uz prijetnju po život i tijelo od istog zahtijevao isplatu novčanog iznosa od 500.000. evra za njegovu slobodu u kripto valuti, da bi prvobitno traženi novčani iznos smanjio na 250.000 evra, pa potom na 50.000 evra, od kojeg iznosa je, posredstvom brata oštećenog primio oko 42.000 evra u kripto valuti, te 5.000 evra u gotovini posredstvom trećeg lica u Banjaluci - navedeno je u saopštenju Tužilaštva.

Istakli su da je tužilac mjeru pritvora zatražio zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog kao i zbog osnovane bojazni da bi on boravkom na slobodi mogao sakriti, uništiti, falsifikovati ili izmijeniti dokaze iz kojih proizilazi radnja izvršenja ovog krivičnog djela i koji su važni za krivični postupak.

- Pritvor je tražen zbog bojazni da bi osumnjičen mogao ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike, odnosno prikrivače, kao i zbog naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičeni ponoviti krivično djelo - stoji u saopštenju tužilaštva.

Radinkoviću na teret stavljaju krivična djela otmica i nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija.

Prema riječima izvora bliskog istrazi Radinković je Halida H. oteo i odvezao u iznajmljenu vikendicu u Banjaluci,

- U vikendici ga je maltretirao tražeći novac tako da je porodica otetog dio i platila. Kasnije policija uspjela da otkrije ko stoji iza svega i otmičar je brzo uhapšen prije nego je dobio sav traženi novac - rekao je izvor blizak istrazi. Pojasnio je da je osumnjičeni neko vrijeme praćen.

Akciju hapšenja Radinkovića su izveli pripadnici Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Radinković iza sebe ima podeblji kriminalni dosije i lani je hapšen zbog sumnje da je zajedno sa još jednom osobom u Laktašima pretukao mladića. 

On je u javnosti poznat po saobraćajnoj nesreći u kojoj je 2011. godine poginuo Nikola Đurović. Radinković je za to dobio četiri godine zatvora, a nakon presude je pobjegao u Francusku. Tamo je uhapšen 2013. godine zbog krijumčarenja oružja. On je uhapšen u francuskom gradu Gones, nakon što je zajedno sa saradnicima  automobilom u Francusku prokrijumčario  11 "kalašnjikova", 17 pištolja, tri "škorpiona“, osam automatskih pištolja, 20 okvira s municijom i pet prigušivača. Zbog ovog slučaja, Radinkoviće je, navodno, osuđen na osam godina zatvora. Za njim je bila i raspisana potjernica jer se nije odazvao na izdržavanje kazne zatvora za saobraćajku i uhapšen je u Briselu po Interpolovoj potjernici u junu 2018. godine. Krajem oktobra izručen je u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana