Proširena istraga u slučaju „Zeljković“: Uhapšen direktor "Sineks laboratorija" zbog nezakonite nabavke maski

Nebojša Tomašević
Proširena istraga u slučaju „Zeljković“: Uhapšen direktor "Sineks laboratorija" zbog nezakonite nabavke maski

BANjALUKA - Direktor firme "Sineks laboratorija" Sani Crljić uhapšen je u nastavku istrage protiv bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislava Zeljkovića, potvrđeno je "Glasu Srpske".

Njega su jutros uhapsili pripadnici Uprave za teški i organizovani kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske.

- Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS danas su po naredbi Okružnog suda u Banjaluci izvršili pretres prostorija koje koristi S. C. u Banjaluci i prostorija firme "Sineks laboratorija" gdje je isti zaposlen kao direktor. Pretresi su izvršeni radi pronalaska predmeta i tragova koji se mogu dovesti u vezu sa u krivičnom predmetu protiv Branislava Zeljkovića i drugih, pod nadzorom RJT. Tokom pretresa pronađeni su određeni predmeti i dokumentacija koji će biti korišćeni kao dokaz u krivičnom postupku-rečeno je u  MUP-u RS.

Saznajemo da je Crljić uhapšen zbog sumnje u nezakonite nabavke zaštitnih maski za borbu protiv virusa korona.

Sani Crljić je direktor u firmi „Sineks laboratorija“ i vlasnik firme “Akva-lab“.

 Zeljković je 16. februara pušten  na slobodu nakon pet mjeseci provedenih u pritvorskoj jedinici Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Banjaluka i nakon toga podnio je ostavku na mjesto direktora Instituta.

I direktor firme „Prokontrol“ Slavko Bojić, koji je ranije uhapšen,  pušten  je na slobodu polovinom februara zbog isteka pritvora.

Zeljković i Bojić uhapšeni su u septembru prošle godine, zajedno sa direktorom firme "Promeding "Draganom Dubravcem i  vlasnikom turističke agencije "Travel for fan" Sašom Markovićem, za koje je Republičko javno tužilašto odlučilo da ne zatraži pritvor u decembru prošle godine.

Svi su uhapšeni u septembru prošle godine u okviru istrage nezakonitog poslovanja Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske u postupku javnih nabavki.

Sekretar Republičkog javnog tužilaštva Dragica Tojagić potvrdila je tada da se sumnja da je nabavna cijela zaštitnih odijela, koja je nabavljao Institut bila 22,50 KM po komadu, a da su Institutu fakturisana na iznos od 50 KM.

Tojagićeva je istakla da su zaštitne maske, čija je nabavna cijena 0,36, Institutu fakturisane po cijeni od 6,90 KM.

– Svi oni osumnjičeni su da su koristeći vanrednu situaciju proglašenu usljed virusa korona pribavili pravnim licima firmi „Travel for fan“ i „Prokontrol“ nezakonitu zaradu putem javnih nabavki koje je sprovodio Institut za javno zdravstvo RS – pojasnila je ranije Tojagićeva.

Istragom u ovom predmetu rukovodi Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog javnog tužilaštva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana